Anmeldelser

Fin lektørudtalelse på vores roste fodboldserie om Jeppe - skrevet af Jørn Jensen

Fin lektørudtalelse på vores roste fodboldserie om Jeppe - skrevet af Jørn Jensen med fine illustrationer af Michael Pedersen.

Lektørudtalelsen gælder Jeppe bog 3, "Jeppes nye finte" og Jeppe bog 4, "Jeppe til ude-kamp."

Uddrag:

Bog
Jeppe og Mark har sat sig for, at de vil træne en ny, sej finte. Da de synes, at finten er på plads tester de den tit næste træning. Det kommer ikke til at gå så godt.

Emner: fodbold; for 5 år; for 6 år; for 7 år;
for begynderlæsere; let at læse; træning; venskab

Materialevurdering

Kort om bogen
Jeppe er topscorer på sit fodboldhold. Læs om træningen, kampene, venskabet og de flotte mål. Især for 5-7 årige.

Beskrivelse
To nye bøger i serien "Jeppe" om Jeppe og hans fodboldhold. I "Jeppes nye finte" fortælles om indøvelsen af en ny, teknisk detalje og i "Jeppe til udekamp" støder Jeppes hold på en helt praktisk udfordring. Bøgerne fortæller kort og i et let sprog om dagligdagen i en fodboldklub. Illustrationerne er stregtegninger og lix-tallet er 5.

Vurdering
Med så enkelt sprog og med så korte sætninger er det næsten umuligt, at gøre fortællingen sprogligt sprudlende og spændende, hvilket heller ikke sker her. AlligeveL er fortællingerne i al deres enkelthed både præcise og genkendelige - og så handler de stort set ikke om andet end fodbold, hvilket nok er lige præcis det, fodboldtossede begynderlæsere går efter. Alle personer er af hankøn, hvilket nok især peger i retning af drengelæsere. Udmærket læsetræning med rigtigt gode illustrationer fuld af forklaring og stemning og som understøtter forståelsen.

Andre bøger om samme emne
Der findes andre gode fodboldserier for aldersgruppen,.....

Til bibliotekaren
Solidt boghåndværk i stift bind og trykt på kraftigt papir.

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Fifi og Luis serien 3, "Fifi og Luis får gys" og 4,"Fifi snyder i Ludo" af Grete Sonne

"Anbefales til indkøb på PLC og folkebibliotek."

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Fifi og Luis serien 3, "Fifi og Luis får gys" og 4,"Fifi snyder i Ludo" af Grete Sonne - illustreret af Pernille Lykkegaard:

Uddrag:

Bog

Det er Halloween. Fifi og Luis klæder sig ud. De vil have gys eller gru. Måske bliver det mest gru.

Emner: fantasi; for 6 år; for 7 år; for 8 år;
for begynderlæsere; gys; halloween; let at læse; sjove bøger; venskab

Materialevurdering

Kort om bogen
Det er Halloween. Fifi og Luis klæder sig ud. De vil have gys eller gru. Måske bliver det mest gru. En anden dag kommer Luis på besøg hos Fifi. Fifi spiLLer Ludo. De spiller sammen, men Fifi slår globus og seksere, og Luis synes, hun snyder. For begynderlæsere fra 6 år.

Beskrivelse
"Fifi og Luis får gys" og "Fifi snyder i ludo" er bog nummer tre og fire om Fifi og Luis, en serie på otte bøger. Hver bog fortæller en afsluttet historie. Hvert opslag dækkes af en
sammenhængende farvet illustration. Teksten består af små korte sætninger med en- og tostavelsesord.

Vurdering
To små sjove bøger om Fifi og Luis. Situationerne i bøgerne er genkendelige for modtagergruppen. Illustrationerne understøtter læsningen og er en del af fortællingen. I "Fifi og Luis får gys", nævnes ordet Halloween ikke, men illustrationerne viser tydeligt, at det er Halloweenaften, fortællingen foregår. Sproget er enkelt, som det skal være for begynderlæseren. Bøgerne henvender sig til både piger og drenge. De kan læses uafhængigt af hinanden.

Andre bøger om samme emne
Der findes flere bøger om Fifi og Luis, fx Fifi og Luis gætter gåder.

Til bibliotekaren
Anbefales til indkøb på PLC og folkebibliotek.

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Mia 3, "Mia og geværet" og Mia 4, "Mia i hulen" - af Kirsten Ahlburg

"Rigtig fine bøger om Mia...."
"Tegningerne er super flotte ...."
"Anbefales til pædagogiske læringscentre og børnebiblioteker....."

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Mia 3, "Mia og geværet" og Mia 4, "Mia i hulen" - af Kirsten Ahlburg, illustreret af Susanna Hartmann:

Uddrag:

Bog

Mia og Lea går ud til deres hule. Der ligger en mand i hulen, og han har et gevær. Mon han er farlig?.

Emner: for 7 år; for 8 år; for begynderlæsere; huler; jægere; let at læse; veninder

Materialevurdering

Kort om bogen
To bøger om Mia og hendes bedste ven Lea. Mia og Lea vil tilbringe helte søndagen i deres nye hule. De vil hygge og slappe af, men det går ikke helt, som de forventer. For 7-8 årige.

Beskrivelse
I"Mia og geværet" ser Mia og Lea en fremmed mand ligge og sove i hulen. De bliver bange, for manden har et gevær.
Manden er på jagt, og han er ikke farlig.
I"Mia og hulen" låser Mia og Lea sig inde i hulen, så de kan hygge sig i fred, men da de vil hjem for at hente blade og sodavand, kan de ikke låse døren op. De er låst inde. Mias far kommer endelig efter to timer. Han kan måske få dem ud igen. Bøgerne er nr. 3 og nr. 4 i serien "Mia".

Vurdering
Rigtig fine bøger om Mia og hendes veninde Lea. De er spændende, selvom sproget er let at læse. "Tegningerne er super flotte " og passer fint til universet.

Til bibliotekaren
Anbefales til pædagogiske læringscentre og børnebiblioteker, der har et bredt udvalg til indskolingsbørn.

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på Nadia serien 2, "Snydt på nettet" af Jørn Jensen:

"En rigtig god bog om de farer, der kan lure på internettet"
"Rigtig god bog med et super vigtigt budskab, som anbefales til indkøb til såvel PLC som folkebiblioteker."

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Nadia serien 2, "Snydt på nettet" af Jørn Jensen:

Uddrag:

Bog

Nadia beslutter sig for at mødes med Daniel, en dreng hun kun har mødt på chatten. Det viser sig at være en farlig beslutning.

Emner: chat; for 10 år; for 11 år; for 12 år; for 8 år; for 9 år; forbrydelser; internet; Let at læse; piger

Materialevurdering

Kort om bogen
Nadia kommer i alvorlig knibe, da hun siger ja til at mødes med en dreng, som hun har chattet med på nettet. Det viser sig at være en dum og farlig ide. For alle børn fra 8 år.

Beskrivelse
Nadia får en grim oplevelse, da hun vælger at sige ja til at mødes med Daniel, som hun har chattet med på nettet. Daniel viser sig at være en helt anden og noget ældre end Nadia havde forestillet sig og han viser sig at være farlig. Nadia og veninden Malou beslutter sig for, på egen hånd at lokke manden i en fælde og afsløre ham, men det går slet ikke som de havde ventet.

Vurdering
En rigtig god bog om de farer, der kan lure på internettet, og som kan være svære og farlige at gennemskue og klare på egen hånd. Teksten er sat med letlæselig skrift.

Andre bøger om samme emne
"Snydt på nettet" er Jørn Jensens andet bind i serien "Nadiaserien". Første bind hedder Nadias kamp og handler om Nadias ophold på et jutemærkehjem, hvor hun kæmper for at blive stærkere og tro mere på sig selv.

Til bibliotekaren
Rigtig god bog med et super vigtigt budskab, som anbefales til indkøb til såvel PLC som folkebiblioteker.

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Kvanulf fra Skovlandet 6, "De magiske æg" og 7, "Ildens vogter" af Jim Højberg:

"En god, letlæst læseoplevelse for fantasybegejstrede børn."
"Bøgerne anbefales til supplering af samlingen af letlæste fantasybøger......"

Lektørudtalelse fra bibliotekerne på Kvanulf fra Skovlandet 6, "De magiske æg" og 7, "Ildens vogter" af Jim Højberg:

Uddrag:

Bog Fantasy.

Kvanulf og Gurga Maja skal lære om luftens magi. De drager afsted i en luftballon for at hente de magiske æg. Men der lurer farer overalt. Det er en nærmest umulig mission, som hurtigt kan betyde døden for dem.
Emner: drager (fabeldyr); fantasy; for 10 år; for 11 år; for 8 år; for 9 år; Let at læse; magi; prinsesser; troldmænd

Materialevurdering

Kort om bogen
For at blive udlært troldmand og troldkvinde skal Kvanulf og Gurga Maja bestå en prøve for hvert af de fire elementer: jord, vand, luft og ild. De har bestået jord- og vandprøven. Nu mangler de luft- og ildprøverne. To nærmest umulige opgaver som nemt kan betyde døden for dem. Letlæst fantasyfortælling for børn mellem 8 og 11 år.

Beskrivelse
I de to bøger "De magiske æg" og "Ildens vogter" er Kvanulf og prinsesse Gurga Maja godt i gang med deres oplæring hos den store troldmand Merian og mangler nu kun de to sidste prøver.
To udfordrende prøver, som absolut ikke bliver mindre udfordrende af, at troldmand Dark fra Skyggelandet vil gøre alt for, at det ikke lykkes for dem. Farerne lurer overalt og missionerne virker umulige. Kun ved fælles kamp og brug af magi kan de klare det. Eller kan de? Lix er på 19 og teksten er sat i korte afsnit suppleret med tegnede illustrationer i farver.

Vurdering
Som seriens øvrige udgivelser er det to gode, letlæste fantasyfortællinger mættet med handling og spænding fra start til slut. En god, letlæst læseoplevelse for fantasybegejstrede børn.

Andre bøger om samme emne
Der findes mange gode, letlæste fantasy-serier fyldt med spænding og farefulde missioner, man kan læse videre i........

Til bibliotekaren
Bøgerne anbefales til supplering af samlingen af letlæste fantasybøger på skole- og folkebiblioteker.

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af Frede-serien, bog 2, "Dykkeren" af Per Østergaard

"Til bibliotekaren:
En oplagt anskaffelse.........."

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af Frede-serien, bog 2, "Dykkeren" - af Per Østergaard med flotte illustrationer af Lars Samsøe.

Kort om bogen
Dette er den anden bog om Frede. Simon og Farid besøger fiskeren Frede, som fortæller om dengang, han lærte at dykke på havet. For 6-7 år

Beskrivelse
Da Frede var ung, fangede han ved et uheld en dykker, som siden hen lærte Frede at dykke. Teksten er mellem 4 og 7 linjer pr. side, og der er tegninger i farve på hvert opslag. Lix 07 og lettal 14. Per Østergaard har skrevet mange letlæsningsbøger, fx Magnus kører ræs og Farfar fortæller - Diablo . Tegneren har bl.a. også lavet tegninger tilJakob og Kalle - den gyldne hånd

Vurdering
En god historie med lidt overdrivelse til at pynte på fortællingen. Tegningerne er med til at beskrive Fredes overdrivelser, mens han fortæller for Farid og Simon

Andre bøger om samme emne/genre
I forfatterens serie Farfar fortæller - Zoltanbliver der også overdrevet, når der fortælles. Det samme gælder i Løgnehistorier

Til bibliotekaren
En oplagt anskaffelse på linje med den først titel om "Frede" til børnebiblioteket og skolens PLC

Flot lektøranmeldelse fra bibliotekerne på "Jeppe bøgerne" 1 og 2 af Jørn Jensen

Flot lektøranmeldelse fra bibliotekerne på "Jeppe bøgerne" 1 og 2 af Jørn Jensen med flotte illustrationer af Michael Pedersen:

Uddrag:

Bøgerne er lette at læse og især gode til jer mellem 5 og 7 år.
Sætningerne er korte og bøgerne er gennemillustreret.....

Vurdering:
Bøgerne i den nye serie er lette, underholdende og absolut spændende for fodboldinteresserede.
Michael Pedersens enkle og karakteristiske tegninger sætter kulør og stemning på fortællingerne, samtidig med at de letter forståelsen for begynderlæsere.
Bogen er især velegnet til lystlæsning og læsetræning for nylæsere...

Til bibliotekaren:
God ny fodboldserie i stift bind, trykt på glittet, kraftigt papir. Bogen ser ud til at kunne holde til at blive håndteret af mange flittige fodboldfingre.

Fin anmeldelse af Jeppe serien af Jørn Jensen på "Læselyst"

SÅ ER DER FODBOLD-BØGER! (Læs let)

Jeppe er god til fodbold. Og elsker når de skal spille kamp. Jeppe scorer, men kikser også. Han øver sig på finter, men det er ikke særlig smart at øve sig, når der spilles kamp.
Læs om Jeppes hat-trick og om Jeppe der laver en tunnel i Jørn Jensens nye fodboldserie udgivet af Forlaget Elysion.

Bøgerne er lix 5 og flot illustreret af Michael Pedersen.

Super-fine letlæsnings-bøger til den første læsning.

Flot lektørudtalelse af "Dværgene i Nord" - Kvanulf fra Skovlandet 4 af Jim Højberg

"En god og letlæst læseoplevelse for yndere af fantasy-genren."

Flot lektørudtalelse af "Dværgene i Nord" - Kvanulf fra Skovlandet 4 af Jim Højberg med flotte illustrationer af Rasmus Jensen:

Dværgene i Nord
Jim Højberg

Bog Fantasy

Troldmanden Merian sender Kvanulf til Dværgene i Nord for at lære jordens magi at kende. Det bliver en farlig rejse, for han skal gennem Skyggelandet for at komme dertil.
En nærmest umulig opgave.

Emner: fantasy; for 10 år; for 11 år; for 8 år; for 9 år; let at læse; magi; prinsesser; troldmænd; varulve

Materialevurdering

Kort om bogen
Fantasy-fortælling om Kvanulf fra Skovlandet, som er troldmandslærling og sendes på farefulde rejser for at lære om de fire elementer: jord, vand, luft og ild. Bøgerne kan læses af fantasy-begejstrede piger og drenge mellem 8 og 11 år.

Beskrivelse
Trilogien om Kvanulf fra Skovlandet fortsætter med disse to udgivelser, som er de første af fire nye bind i serien.
For at blive oplært som troldmand skal Kvanulf lære at bruge de fire elementers magi. Derfor sendes han i "Dværgene i Nord" gennem Skyggelandet til Dværgene i Nord for at lære jordens magi, og i "Søuhyret" sendes han sammen med prinsesse Gurga Maja ud på havet for at lære at anvende vandets magi.
Bøgerne har lix 19, og teksten er sat i korte afsnit.

Vurdering
Det er to gode fantasy-fortællinger med masser af handling, magi og spænding tilsat lidt kærlighed og kampe mellem det gode og det onde. En god og letlæst læseoplevelse for yndere af fantasy-genren.

Andre bøger om samme emne
Vil man læse mere, kan fantasy-serier som "Sværdets mester", "Drageherren" og "Enya" 1-6 anbefales.

Til bibliotekaren
Bøgerne anbefales til udlån på skole- og folkebiblioteker.
Efterspørgslen efter letlæste fantasyfortællinger er stor, og serien er populær, så bøgerne skal nok finde sine lånere.

Flot lektørudtalelse af "Søuhyret" - Kvanulf fra Skovlandet 5 af Jim Højberg

Flot lektørudtalelse af "Søuhyret" - Kvanulf fra Skovlandet 5 af Jim Højberg med flotte illustrationer af Rasmus Jensen:

Søuhyret
Jim Højberg

Bog Fantasy

Kvanulf og Gurga Maja sendes sammen ud på havet for at lære vandets magi at kende. Men troldmanden fra Skyggelandet ved, de er der. Han sender et søuhyre mod dem, som bortfører Gurga Maja. Kan Kvanulf redde hende?

Emner: fantasy; for 10 år; for 11 år; for 8 år; for 9 år; havfruer; let at læse; magi; prinsesser; troldmænd

Materialevurdering

Kort om bogen
Fantasy-fortælling om Kvanulf fra Skovlandet, som er troldmandslærling og sendes på farefulde rejser for at lære om de fire elementer: jord, vand, luft og ild. Bøgerne kan læses af fantasy-begejstrede piger og drenge mellem 8 og 11 år.

Beskrivelse
Trilogien om Kvanulf fra Skovlandet fortsætter med disse to udgivelser, som er de første af fire nye bind i serien.
For at blive oplært som troldmand skal Kvanulf lære at bruge de fire elementers magi. Derfor sendes han i "Dværgene i Nord" gennem Skyggelandet til Dværgene i Nord for at lære jordens magi, og i "Søuhyret" sendes han sammen med prinsesse Gurga Maja ud på havet for at lære at anvende vandets magi.
Bøgerne har lix 19, og teksten er sat i korte afsnit.

Vurdering
Det er to gode fantasy-fortællinger med masser af handling, magi og spænding tilsat lidt kærlighed og kampe mellem det gode og det onde. En god og letlæst læseoplevelse for yndere af fantasy-genren.

Andre bøger om samme emne
Vil man læse mere, kan fantasy-serier som "Sværdets mester", "Drageherren" og "Enya" 1-6 anbefales.

Til bibliotekaren
Bøgerne anbefales til udlån på skole- og folkebiblioteker.
Efterspørgslen efter letlæste fantasyfortællinger er stor, og serien er populær, så bøgerne skal nok finde sine lånere.

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Fifi er en Pippi" af Grete Sonne

"Anbefales til skolernes PLC og folkebibliotekerne."

Flot lektørudtalelse af "Fifi er en Pippi" af Grete Sonne med flotte illustrationer af Pernille Lykkegaard:

Fifi er en Pippi
Grete Sonne (f. 1948)

Bog
Fifi vil være en Pippi. Hun har det sjovt sammen med sin storebror, Virus og vennen Luis. Luis vil være Tarzan, og sammen leger de i Fifis trapez, og spiller kroket med Vitus.

Emner: fantasi; for 7 år; for 8 år; for begynderlæsere; let at læse; sjove bøger; venskab

Materialevurdering

Kort om bogen
En hel ny serie om de to venner Fifi og Luis. I den første bog skal Luis forsøge at gætte alle Fifis gåder. Det er svært! I den anden bog leger de to venner som Pippi og Tarzan. De svinger sig i trapez og spiller kroket. For 7-8-årige.

Beskrivelse
I "Fifi er en Pippi" leger hun Pippi, men far bliver sur, fordi hun sidder oppe på bordet og spiser morgenmad. Lidt senere leger hun med Luis, som viL være Tarzan. De svinger sig i træerne, og spiller kroket sammen med Fifis storebror, Vitus.
Bøgerne har lix 3 og lettat 11.

Vurdering
En hel ny letlæsningsserie af Grethe Sonne. Bøgerne er sjove og historierne fulde af energi. Bøgerne har et lækkert layout, og begge bøger en herlig forside samt hardcover omslag. De farverige tegninger er morsomme, fantasifulde og understøtter teksten på en god måde.

Andre bøger om samme emne
Andre bøger om venner til denne aldersgruppe kunne være "Skal vi lege?" af Jørn Jensen eller "Nye venner" af Helena Bross, der handler om et nyt venskab.

Til bibiotekaren
To gode letlæsningsbøger til den første begynderlæsning.
Anbefales tiL skolernes PLC og folkebibliotekerne.

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Fifi og Luis gætter gåder" af Grete Sonne

"Anbefales til skolernes PLC og folkebibliotekerne."

Flot lektørudtalelse af "Fifi og Luis gætter gåder" af Grete Sonne med flotte illustrationer af Pernille Lykkegaard:

Fifi og Luis gætter gåder
Grete Sonne (f. 1948)

Bog
"Får får får?" siger Fifi. Luis ved ikke, om det er en gåde.
"Det er noget man skal vide!", siger Fifi. Sammen fortsætter de to venner med at gætte og stille gåder til hinanden.
Emner: for 7 år; for 8 år; for begynderlæsere; gåder; let at læse; sjove bøger; venner

Materialevurdering

Kort om bogen
En hel ny serie om de to venner Fifi og Luis. I den første bog skal Luis forsøge at gætte alle Fifis gåder. Det er svært! I den anden bog leger de to venner som Pippi og Tarzan. De svinger sig i trapez og spiller kroket. For 7-8-årige.

Beskrivetse
I bogen "Fifi og Luis gætter gåder" er Fifi fuld af energi, og stiller alle mulige spørgsmål og gåder tit Luis. Luis har lidt svært ved at følge med, men prøver selv at finde på nogle gåder. De griner sammen, og har det sjovt.
Bøgerne har lix 3 og lettal 11.

Vurdering
En hel ny letlæsningsserie af Grethe Sonne. Bøgerne er sjove og historierne fulde af energi. Bøgerne har et lækkert layout, og begge bøger en herlig forside samt hardcover omslag. De farverige tegninger er morsomme, fantasifulde og understøtter teksten på en god måde.

Andre bøger om samme emne
Andre bøger om venner til denne aldersgruppe kunne være "Skal vi Lege?" af Jørn jensen eller "Nye venner" af Helena Bross, der handler om et nyt venskab.

Til bibliotekaren
To gode letlæsningsbøger til den første begynderlæsning.
Anbefales til skolernes PLC og folkebibliotekerne.

Flot lektørudtalelse på vores nye letlæsningsserie for læsesvage unge, "Ung Læs", af Kirsten Ahlburg

Flot lektørudtalelse på vores nye letlæsningsserie for læsesvage unge, "Ung Læs", af Kirsten Ahlburg med flot omslag af Morten Messer:

"Anbefales indkøbt tit både folkebibliotek og PLC"
"Meget fin, letlæst og spændende historie..."

Blå blink
Kirsten Ahlburg

Bog

To venner, David og Otto, ræser af sted i en stjålet bil. De er på flugt fra politiet. Hvad har de gang i, og slipper de godt fra det?

På omslaget: Letlæst for unge

Emner: for 13 år; for 14 år; for 15 år; for 16 år; kriminalitet; Let at læse; spændende bøger; venskab

Materialevurdering

Kort om bogen
Otto og David er på flugt fra politiet. De hører en hund gø og kravler op i et træ. Hvad har de lavet og slipper de godt fra det? Kan læses og forstås fra man er 13 år.

Beskrivelse
David og hans ven Otto har begået et indbrud. De prøver at slippe væk, men de hører en hund gø, og lidt efter kommer politiet. David er meget bange, men Otto får ham med ind i en bil, og de ræser af sted. Politiet er lige efter dem, men Otto giver ikke så let op.

Bogen er inddelt i 21 korte kapitler med hver sin overskrift. Teksten er sat op i korte afsnit med mellem et til fem ord i hver sætning. Bogen har blødt omslag. "Blå blink" er den første i en ny serie, "Ung Læs", for meget læsesvage unge.

Vurdering
Meget fin, letlæst og spændende historie om to unge, der har rodet sig ud i noget kriminelt. Selv om det er en forholdsvis kort tekst, er der masser af indhold og action. Det er meget fint, at teksten er sat op i kort afsnit, som gør den meget overskuelig at læse. Forsiden er fængende og passer godt til indholdet.

Andre bøger om samme emne
Der findes ikke andre ungdomsbøger i denne sværhedsgrad med samme emne, men "Farlig fritid" eller "Drengen der så på" minder om "Blå blink", dog lidt sværere at læse og indholdsmæssigt til lidt yngre børn.

Til bibliotekaren
Anbefales indkøbt tit både folkebibliotek og PLC, hvis man mangler letlæste spændingsbøger til unge.

Flot anmeldelse af Max 2 serien af Kirsten Ahlburg på Læselyst

Kære børnehaveklasseledere, indskolingslærere og forældre til skolestartere. SE HER!

Serien Max 2 er skrevet af Kirsten Ahlburg - og er en serie for børn, der skal sætte gang i den allerførste læsning. Alle ordene i bøgerne er lydrette og har kun én stavelse. Den enkle tekst sammen med det flotte og farverige tegninger skaber en historie med handling, - og børnene får oplevelsen af at læse en "rigtig bog".

Kan varmt anbefales!Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på "Hvalen", Frede-serien 1 af Per Østergaard

"Anbefales indkøbt"
"Meget flot og farverigt layout"

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på "Hvalen", Frede-serien 1 af Per Østergaard med flotte illustrationer af Lars Samsøe.

Lektørudtalelse

Kort om bogen
Den gamle fisker Frede er ved at male et billede af en hval. Da han får besøg af Simon og Farid, fortæller han dem en historie om, hvordan han engang blev venner med en hval. Til børn på 7-8 år

Beskrivelse
Engang Frede var på havet i et frygteligt uvejr, så han en lang sort ting i det fjerne. Da han kom tættere på, viste det sig, at det var en hval, der var strandet. Frede fik ondt af hvalen og efter mange forsøg, fik han hvalen ud på dybt vand igen. Den ser jeg nok aldrig igen, tænkte Frede. Men der tog han fejl. Næste dag ramte en stor bølge Fredes skib og han faldt i vandet. Hvad mon der skete? Bogen har lix 7. Alle siderne er farvede tegninger, som teksten er sat ind i. Der er ca. fem korte linjer på hver side

Vurdering
Det er en sjov let læst bog om en gammel sømand, som finder på en røverhistorie. Illustrationerne fortæller med på historien med et humoristisk glimt i øjet. Meget flot og farverigt layout

Andre bøger om samme emne/genre
Samme forfatter har skrevet serien om Silje, som er til samme aldersgruppe, fx: Silje står på snow-board . Rune Fleischer har også skrevet bøger om at være til søs fx Sorte Karl i modvind . Sorte Karl er dog mere hårdtslående end Frede

Til bibliotekaren
Anbefales indkøbt

Meget flot anmeldelse på Læselyst.dk af "Blå blink" af Kirsten Ahlburg

"Jeg er henrykt!!"
"Jeg ser frem til flere bøger i serien!"
Meget flot anmeldelse på Læselyst.dk af "Blå blink" af Kirsten Ahlburg - en letlæsningsserie til unge med læsevanskeligheder.

Med flot omslag af Morten Messer.

Anmeldelse - Blå blink
Kirsten Ahlburg har netop udgivet bogen "Blå blink", der henvender sig til de unge læsere med læsevanskeligheder.
Og lad det være sagt med det samme: Jeg er henrykt!!
Det er SÅ svært at lave en tekst til netop denne målgruppe. Dét at bogen skal være letlæselig og samtidig have et fængende indhold er på ingen måde en nem opgave. Det lykkedes i dén grad for Kirsten Ahlburg. Som læser er man "hooked" fra første til sidste side. Der er dømt spænding og drama - og bogen giver også anledning til efter-refleksion.
Bogen handler om drengen David, der har ladet sig overtale af Otto til at begå et indbrud, for at komme let til penge. Alt hvad der kan gå galt, går imidlertid galt - og mere til. Læs den!
Super flot omslag/foto-collage af Morten Messer.
Bogen er den første i serien Ung Læs udgivet af forlaget Elysion. Jeg ser frem til flere bøger i serien!

Lix: 5 Lettal: 13

https://www.facebook.com/laeselyst....

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Mia serien" bind 1 og 2 af Kirsten Ahlburg

"Anbefales!"

Flot lektørudtalelse på "Mia og nøglen" og "Mia og æsken" af Kirsten Ahlburg med flotte illustrationer af Susanna Hartmann:

Mia og nøglen
Kirsten Ahlburg

Bog

Mia har fødselsdag. Alle er på skattejagt. Mia og Lea finder en nøgle og hulen, hvor nøglen passer tit.
Emner: for 7 år; for 8 år; for begynderlæsere; fødselsdage; huler; let at læse; veninder

Materialevurdering

Kort om bogen
To bøger om Mia og hendes bedste ven Lea. De finder en nøgle i skoven. Nøglen passer til en hemmelig hule. Hvem mon har lavet den, og hvad mon der er i æsken, de finder i hulen? For 7-8-årige.

Beskrivelse
I "Mia og nøglen" har Mia fødselsdag, og alle gæster skal på skattejagt.
Mia og hendes bedste ven Lea ser nogle frøer og følger efter dem ind i skoven. Der finder de en nøgle, og senere finder de en hule, som nøglen passer til. I hulen er der en æske, som de ikke kan få åbnet. I "Mia og æsken" får de åbnet æsken, og de finder ud af, hvem der har lavet hulen i skoven.

Vurdering
Rigtig fine bøger om Mia og hendes veninde Lea. De er spændende, selv om sproget er let at læse. Tegningerne er super flotte og passer fint til universet.

Andre bøger om samme emne
Milta og Sara - og Max handler også om to piger, der er bedste venner.

Til bibliotekaren
Anbefales til pædagogiske læringscentre og børnebiblioteker, der har et bredt udvalg til indskolingsbørn.

Meget flot anmeldelse fra bibliotekerne af Nadia 1, "Nadias kamp" af Jørn Jensen

"Køb anbefales bredt!"

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Nadias kamp"/Nadia-serien 1 af Jørn Jensen:

Nadia bliver mobbet i skolen, og Kent er for tyk. Kent er sjov og Nadias nye ven. Sammen med de andre på holdet lærer de at løbetræne, spise sundt, tale om følelser, og de støtter hinanden. Alle på julemærkehjemmet arbejder benhårdt med sig selv.

Emner: for 8 år; for 9 år; juLemærkehjem; kost; kroppen; let at læse; mobning; overvægt; sammenhold; selvtillid; sundhed; venskab

Materialevurdering

Kort om bogen
Læs om Nadia og hendes nye venner på julemærkehjemmet. For alle børn fra 8 år.

Beskrivelse
Bogen giver et indblik i, hvad Nadia oplever på et juLemærkehjem.
Nadia bliver mobbet i skolen, og hun har haft problemer med de andre piger i klassen siden hendes bedste veninde rejste. Kent er for tyk, men han er sjov og bliver Nadias nye ven. Sammen med de andre på holdet lærer de at løbetræne, spise sundt, tale om følelser, og støtte hinanden med at opbygge den manglende selvtillid. Nadia skriver, på opfordring fra Kent og gruppen, et brev til klassen, hvori hun fortæller, hvordan hun oplever at blive drillet. Alle arbejder med at blive stærkere. En dag fortæller læreren, at der er kommet et brev fra Kongehuset.
Kronprinsesse Mary, der er protektor for julemærkefonden, vil gerne besøge hjemmet og skolen. Nadia og Kent bliver udvalgt til at tale alene med Mary.
Omslaget er hardback, og viser Nadia og Kent på løbetur. Bogen er 1. titel i forlagets "Nadia-serien". Lix 14.

Vurdering
Bogens omslag af Kirsten Raagaard og en velskreven tekst af Jørn Jensen med et medrivende indhold, gør bogen attraktiv. På en ukompliceret facon fortæller forfatteren, hvor svært det kan være, når man er overvægtig eller udenfor fællesskabet.
Teksten er sat med en letlæselig typografi.

Andre bøger om samme emne
Nu er det min tur - Frederik er for tyk er en billed- og samtalebog med samme emne.

Til. bibliotekaren
Rigtig god bog. Køb anbefales bredt.

Fin anmeldelse af "Øen med de syv Uhyrer" af Birgit Lund

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på "Øen med de Syv Uhyrer" 1-4 af Birgit Lund:

Lektørudtalelse

Lund, Birgit: : Mødet med det lille folk / forfatter: Birgit Lund ; illustrator: Pernille Lykkegård ; bearbejder: Marianne Pedersen. - Elysion. - 55 sider. (Øen med de syv uhyrer ; 1). - Lix 07. - Let 15

Kort om bogen
Fire bøger i serien "Øen med de syv uhyrer" hører vi om Det Lille Folk, der gerne vil hjem til Riget mod Vest. Børnene Sigga og Magne vil hjælpe dem. På rejsen skal de kæmpe mod uhyrer, og deres liv er derfor i fare. For 7-9-årige.

Beskrivelse
Sigga og Magne møder Det Lille Folk en dag, de er ude i skoven. Sammen med dem skal de kæmpe sig over en magisk ø for at hjælpe dem hjem til Riget mod Vest. Det bliver en lang og farlig tur. På vejen er de nødt til at komme forbi syv lede uhyrer, der har hver deres måde at skræmme og dræbe på. På turen får Sigga, Magne og Det Lille Folk hjælp fra magien i Den Gyldne Gren og De Stærke Sten, og dem får de brug for i kampen mod uhyrerne.

Vurdering
En rigtig fin serie i fire bøger. Hver bøg begynder med et referat af den forrige bog, så man nemt kan følge med i historien. Hver bog er bygget op efter den samme skabelon, og hovedpersonerne møder to uhyrer i hver bog. Bøgerne er nemme at læse, da der er mange gentagelser. Alligevel er de spændende, uhyggelige og eventyrlige. Illustrationerne er flotte og udtryksfulde.

Andre bøger om samme emne/genre
Det magiske ønskeben er et eventyr, hvor der også bruges magi til at klare prøverne. Den dovne pige er et andet eventyr med magi og helte.
Til bibliotekaren

Anbefales til pædagogiske læringscentre og børnebiblioteker, der har et bredt udvalg til indskolingsbørn.

Flot anmeldelse fra bibliotekerne af Lene Møller Jørgensen "Tre i krig" 1-4

Lektørudtalelse
Møller Jørgensen, Lene: : Besat / forfatter: Lene Møller Jørgensen ; illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 45 sider. -
(Tre i krig ; bog 1). - Lix 12
Kort om bogen
Året er 1943 og Danmark er besat af tyskerne. Mod de tre skolekammerater Ejner, Kaj og Betty som beslutter sig for at starte deres helt egen krig mod tyskerne. Det bliver en meget farlig kamp. Letlæsning i fire bind. Fra 8-12 år.
Beskrivelse
Fire bind i en ny serie "Tre i krig". Serien foregår under anden verdenskrig i Danmark. Vennerne Kaj, Ejner og Betty får nok af tyskerne, da de besætter skolen og skyder deres lærer. Korte afsnit med overskrifter. Undervejs er der farvede illustrationer, der følger handlingen. Lix-tallet er 12-13. Forfatteren har også skrevet serierne "Søn af en bøddel" og "Ravets børn".
Vurdering
Her er spænding fra første side. Handlingen er på den ene side uhyggelig realistisk, men på den anden side har historien en let underholdende stemning.
Meget hurtig og let at læse - et par aktive medlæsere lyn-læste alle fire bind.
De var meget begejstrede og efterlyste en fortsættelse. Velskrevet tidsbillede fra besættelsestidens Danmark, hvilket forsiden underbygger ved at være lavet i retro-layout, der leder tankerne hen på 1940'ernes og 1950'ernes drengeromaner. Serien skal læses i rækkefølge. Bind fire lægger op til en efterfølger.
Andre bøger om samme emne/genre
Der er ikke andre letlæsningsbøger om 2. verdenskrig, der henvender sig helt ned til 8 år. Eriks krig minder om denne bog, men er fra 11 år.
Til bibliotekaren
Godt skrevet. Anvendelig til børn fra 8-12 år, der søger spænding og historie blandet sammen, men som stadig ikke er stabile læsere. Stor anbefaling herfra.
Stine Veisegaard

Flot anmeldelse fra bibliotekerne af "Gyserklubben" 1-4 af Dorte Roholte:

Lektørudtalelse
Roholte, Dorte: : En død pige i en død mobil / forfatter: Dorte Roholte ; illustrator: Christian Guldager. - Elysion. - 40 sider. - (Gyserklubben ; 1). - Lix 07.
- Let 20
Kort om bogen
Fire letlæste bøger om tre drenge der har en gyserklub. De mødes en nat fortæller hinanden gyserhistorier, og da de skal hjem en time før det bliver lyst oplever de noget mystisk. Bøgerne bør læses i den rigtige rækkefølge. For 10-13-årige, som kan lide små gys.
Beskrivelse
De tre tolvårige drenge Jeppe, Mike og David laver en gyserklub med tre regler. De skal til hvert møde hver især fortælle en historie med gys. Hvis en kommer til at skrige, er han meldt ud med det samme. Man må ikke have tændt for sin mobil. De mødes første gang en nat i det nu øde hus, hvor Jeppes oldefar på 93 år, Oldy, tidligere boede. Oldy er flyttet på plejehjem. I "En død pige i en død mobil" fortæller Jeppe en historie om barnepigen Emma, der passer en lille pige, Mille. Mille taler med sin forrige og nu afdøde barnepige i en slukket gammel mobil telefon. I "Et uhyre i et skab" fortæller David historien om Lau, der mener at der bor et uhyre i skabet i deres hus. I "En dreng på 110 år" fortæller Mike om dengang han fik en sær gæst i et øde hus i en svensk skov. I "En advarsel fra en afdød" oplever de tre drenge noget uhyggeligt om Oldy på vej hjem fra mødet i gyserklubben.
Vurdering
Fire gysere med små overnaturlige gys, som er meget lette at læse, og gode til læsetræning.
Andre bøger om samme emne/genre
Der er ikke mange lige så letlæste gysere, som denne, men der er fx Benni Bødkers De dødes hersker i serien "Dæmon".
Til bibliotekaren
Anvendelige og anbefales til anskaffelse på PLC og børnebiblioteker til læsetræning før målgruppen. Gode "gyserforsider".
Torben Bråe Olesen

Flot anmeldelse fra bibliotekerne af "Farlig Ferie" 5 "Farlig sne" og 6 "Gabet" af Kirsten Ahlburg:

Lektørudtalelse (16/08) 5 218 241 7 (BS) Ahlburg, Kirsten: : Gabet / forfatter: Kirsten Ahlburg ; illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 36 sider. - (Farlig ferie ; 6). - Lix 13
Kort om bogen
I serien "Farlig ferie" er familien igen vidner til vilde oplevelser. I Norge er kælken med lillebror forsvundet. Hvor mon han blev af? Kun sporene af kælken er tilbage. I Afrika må luftballonen med familien nødlande i floden blandt de sultne krokodiller. Frilæsning for børn fra 5 år.
Beskrivelse
I "Farlig sne" er forældrene på ski, så storebror må tage sig af lillebror. Det er ved at gå galt på de farlige løjper, da drengene i den løse sne falder i et stort hul. I "Gabet" er de i Afrika hvor de flyver i luftballon over savannen og oplever solopgang og vilde dyr. Men pludselig bliver det uvejr, og en stærk vind tager luftballonen. De må nødlande blandt flodens vilde krokodiller. Det ender ofte galt for de voksne. Omslagene er hardback.
Vurdering
Indholdet er sjovt og fantasifuldt fortalt, og at det virker ret urealistisk, at børnene render rundt alene, betyder intet. Teksten er læsevenligt sat i afsnit opdelt i små kapitler. Tegningerne er karikerede og farverige, og de understøtter din læseforståelse.
Andre bøger om samme emne/genre
Jeg anbefaler, at du læser de andre bøger i serien, hvor familien er på bjergvandring, i u-båd, surfer blandt hajer eller er på safari i Afrika. Se også pigeserien om Sara af samme forfatter: Min mund er lukket!.
Til bibliotekaren
5. og 6. bog i serien "Farlig ferie" er underholdende fritidslæsning - fra 2.klasse/lix 13. De vil more sig over de farlige situationer familien på eventyr udsætter sig selv for. Anbefales til alle biblioteker og læringscentre - til læsetræning.
Lisbeth Thue Hansen

Fin anmeldelse på bogvægten.dk af: Lene Møller Jørgensen Tre i krig

"...en fin serie med en lidt dramatisk fortolkning af begivenheder dengang"

Lene Møller Jørgensen
Tre i krig
Illustreret af Rasmus Jensen
43 sider
Forlaget Elysion
Udgivet: Februar 2016
Lixtal: 12 - 13
Tre i krig er en lille serie letlæsningsbøger for børn fra syv - otteårsalderen. De tre børn er Kaj, hans gode ven Ejner, og Kajs lillesøster Betty, der har en tilbøjelighed til at følge med hvor drengene går, selvom Kaj gør sit yderste for ikke at følges med hende.
Baggrunden er 2. verdenskrig ca. 1943, og stedet er en mindre by, hvor Kaj bor med familie og venner. Der er mange illustrationer, tegneseriestil der udvider historien med blandt andet en påklædning der passer meget godt til, hvordan børn gik klædt i fyrrene.
Sætningerne er korte, der er mange afsnit, og layoutet tager hensyn til nye læsere.
Besat
Bog 1
I denne første bog indtager tyskerne skolen, som Kaj og Co. går på. Deres lærer protesterer først, men protesten synes irrelevant stillet overfor det tyske militær med motorcykler, kampvogn og endda en lille mobil kanon. Så tyskerne overtager skolen, og ungerne går hjem. Om natten vækkes Kaj og Betty af skud fra haven, og de når lige at se deres lærer blive skudt og slæbt af sted af to tyske soldater....
Pistolen
Bog 2
Kaj finder en pistol i haven, hvor hans lærer blev skudt. Han gemmer den, for man ved jo aldrig, hvad man kan få brug for. Familiens nabo er jøder og bliver nødt til at rejse til Sverige meget pludseligt. Det skaber flere farlige situationer, men Kaj opfører sig som en rigtig helt, og slutningen er ikke så dårlig.
Flygtning
Bog 3
I Ejners hus sker der mærkelige ting, jord på gulvet og madvarerne bliver flyttet rundt. Kaj og Ejner - i følgeskab med Betty trods brorens protester - beslutter at løse gåden. Der venter børnene en overraskelse, og Betty møder igen sin tyske ven.
Piloten
Bog 4
Så er alle tyskerne på banen igen. Et engelsk fly nødlander, og piloten forsvinder. De tre børn opholder sig i orkanens øje under tyskernes eftersøgning, men har for en gangs skyld glæde af at være børn..

Skønt målgruppen er yngre, er der en vis lighed med tidligere tiders drengebøger, eksempelvis Jan-bøgerne. Sjovt nok er Kajs far markant ikke mindst på grund af sine holdninger, mens moren næsten ikke er med i billedet. Der er nogle dramatiske udsving....
Og så er der 'den gode tysker', der redder ungerne i flere omgange. Det kan bidrage til at give et nuanceret blik på mennesker, men alt i alt en fin serie med en dramatisk fortolkning af begivenheder dengang.
Birte Strandby

Fin anmeldelse af "Kan det nu passe?" 1-3 - tre gådebøger for børn af Keld Petersen - anmeldt af Materialecentret:

Keld Petersen
Tekst og tegning
KAN DET NU PASSE?
Fup og fakta om dyr.
Læs teksten om det enkelte dyr og find de 4 fejl.
Hvad er rigtigt, og hvad er forkert?
LIX .10 / LET-TAL :13
Forlaget Elysion

”Kan det nu passe” er en letlæsningsserie til begynderundervisningen.
Bøgerne er bygget op omkring viden om dyr.
Der er f.eks. en tegning af en ræv og så 9 udsagn om ræven, men 4 af sætningerne er ikke rigtige. På den følgende side kan man så læse om de
rigtige og de forkerte sætninger, samt fakta om ræven.
Der fokuseres på i alt 11 dyr.
Desuden er der en side med svære ord, disse ord er markeret med grønt i teksten.
Ud over at være en letlæsningsbog med enkle og tydelige tegninger, så kan jeg forestille mig, at den også vil kunne bruges til børn på en vis alder, der får CI.
Her forestiller jeg mig, at børnene skal lytte til udsagnene om dyrene, de har jo en viden på området allerede, og så skal de tage stilling til, om udsagnene er rigtig eller forkerte.
Jeg ser altså bogen som en mulighed for at fokusere på lytte øvelser, for dem der måtte kunne drage nytte af dette.
Man vil også kunne bruge sætningerne til eftersigning, for børn, der har den rigtige alder. Eller at udelade et ord, som barnet så skal sætte ind.
Så jeg har altså valgt, at se på materialet som træningsmateriale til børn, der får CI i en sen alder.
Et enkelt materiale, som for mig at se, også er velegnet i en anden sammenhæng end det er tænkt.
Birgitte Franck
Materialecentret

Fin anmeldelse af "Læs og Gæt Gåder" 1-5 - fem gådebøger for børn af Keld Petersen - anmeldt af Materialecentret:

"Kan bestemt anbefales."
Læs og gæt gåder
Forlaget Elysion
Ved et tilfælde faldt jeg over 5 små bøger på Undervisningsbogmessen for nylig. Bøgerne er ikke
helt nye, men jeg fandt alligevel, at de brude have et ord med på vejen.
Forfatter og tegner er Keld Petersen, som mange vil kende fra Materialelaboratoriets udgivelser.
Jeg elsker hans måde at tegne på, fordi tegningerne er klare og forståelige og i den grad understøtter de ord, som de er relaterede til.
De 5 bøger hedder: Læs og gæt gåder. Bøgerne har lix 4 og er alle bygget op på samme måde.
Beskrivelse af den ting, man skal gætte:
Den er grå og blå.
Den bor i en skov.
Den er glad for korn.
Den har et næb..
o.s.v.
Gæt nu.
En due
Hvis bogen, som beregnet, skal bruges til letlæsning, så er der gode tegninger, der illustrerer nogle af substantiverne, som i øvrigt er fremhævet med blåt. Børn synes det er sjovt at læse
gådebøger og den lette tekst understøtter gåde-gætteriet.
Jeg foreslår at bruge bogen ud fra AVT principperne. Jeg ville således udnytte den auditive indfaldsvinkel:
læse sætning efter sætning for barnet
lade barnet gætte, hvad det handler om, når barnet mener at have fået informationer nok.
Under alle omstændigheder bør vi være kritiske og kræsne, når der laves illustrationer for børn.
Jeg holder meget af Keld Petersen måde at tegne på. Han lever helt op til mine ønsker og krav.
Ideen med at gætte gåder er sjov og det gør jo ikke noget, at det også er let at læse bøgerne.
Kan bestemt anbefales.
Birgitte Franck
Forlaget Elysions billede.

Tre i krig - Lene Møller Jørgensen - Flot anmeldelse på Eibes Bogblog

Tre i krig - Lene Møller Jørgensen

Året er 1943, og Danmark er besat.
En dag kommer tyskerne og tager også Kaj, Ejner og Bettys skole.
Da bliver det for meget for de tre børn. De tre starter deres egen krig mod tyskerne.
Det bliver en farlig krig. En meget farlig krig.

Flot fortælling i 4 bind af Lene Møller Jørgensen om de tre børn Ejner, Kaj og Betty, og deres kamp mod den tyske besættelsesmagt i Danmark under 2. verdenskrig.
Velskrevet og spændende tidsbillede fra 40'ernes Danmark.

Det der med at anmelde børnebøger er relativt nyt for mig. Jeg har altid læst for min datter, men har tit haft svært ved at holde hendes interesse fangen, for hun er en meget kræsen læser.
Fra at være en lille tyltøs er hun nu nærmest allergisk for prinsesser og "tøsebøger" og derfor er det bøger som "Kaptajn Underhyler" og "Dr. Z" der har fanget hendes interesse her på det seneste. Lidt drengede bøger med humor.
Harry Potter er vi selvfølgelig i gang med, men hun kan nu godt lide bøger med billeder som hun kan følge med i.

Så dumpede der for nylig en kasse med bøger ind med posten for nylig. 4 bøger i "Tre i krig"-serien og 4 bøger med Dorte Roholtes "Gyserklubben", og hun kastede sig med det samme over "Tre i krig".
Pudsigt nok havde hun netop i skolen læst lidt om 2. verdenskrig og var derfor helt hooked på ideen.

Og nu har vi så læst dem. Sammen. Hun kan godt læse dem. De er relativt nemme med lix 12 og 13, men det er jo hyggeligere når mor læser op. ;-)

Her til aften har vi så læst den sidste, talt om dem og hun har følgende besked til forfatteren:

"Lene, du må simpelthen skrive flere i serien, for jeg vil vide hvad der sker. Du er god til at finde på historier og de er spændende!"

Hun har været meget begejstret for dem, hun syntes det var lidt uhyggeligt da lærer Hansen blev skudt og var berørt i scenerne med de jødiske børn. Det eneste kritik hun havde var faktisk at der skulle have været flere billeder.

Som mor, voksen læser og boganmelder må jeg sige at jeg er meget positivt overrasket over disse bøger. Det er forfriskende at se en bogserie om 2. verdenskrig for de mindste læsere. Der er masser af uhygge at komme ind på uden at berøre de virkelig grumme ting, der skete dengang, og som de små ikke har behov for at kende til i den alder.

Bøgerne er lækre i kvaliteten. Gode kvalitets-hardbacks med afdæmpede farver og stemningsfulde illustrationer, der måske får mig til at tænke på min egen barndoms spændingsbøger.

Det eneste kritikpunkt jeg kunne finde var at Ejner hedder både Ejner og Ejnar. Det skal forlaget lige lave en søg/erstat på, hvis bøgerne en skønne dag sendes til genoptryk. Det er lidt generende. Dog er det ikke sikkert at børnene opdager det.

Så en helt klar anbefaling herfra. Det er en god måde at lære om krigen på uden at det bliver alt for bestialsk og uhyggeligt for de mindre læsere.

Tak til forlaget Elysion for anmeldereksemplarer.

Forlag: Elysion
Sider: 4 bøger á 43 sider
Trykte anmeldereksemplarer

Fin lektørudtalelse af Tele serien bog 5 "Det flyvende tæppe" og bog 6 "Fanget i junglen" af Kirsten Ahlburg og Morten Ahlburg:

Lektørudtalelse
...illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 44 sider. - (Teleserien)
- Lix 16
Kort om bogen
Kristian har fået magiske evner. Han kan flytte ting ved tankens kraft. Men ikke nok med det. Evnen udvikler sig. Så pludselig kan han også flyve og ved tankens kraft teleportere sig selv til andre steder. To sjove bøger i en letlæst serie for drenge og piger mellem 8 og 10 år.
Beskrivelse
Bøgerne er nummer 3 og 4 i "Teleserien" og flere bøger er på vej. Vi følger drengen Kristian og hans veninde Cecilie, som sammen kommer ud for mange både sjove og farefulde ting, når de eksperimenterer med Kristians magiske evner. I "Det flyvende tæppe" udvikler evnen sig, så han kan hæve sig selv op i luften ved tankens kraft. Hvilket giver ham mulighed for at invitere Cecilie på en tur på et flyvende tæppe. Og i "Fanget i junglen" er alt ved at gå galt, da Kristian ved tankens kraft teleporterer sig selv ud i Afrikas jungle.
Vurdering
Bøgerne lever fuldt op til seriens øvrige titler og er en god læseoplevelse for både drenge og piger mellem 8 og lO år.
Andre bøger om samme emne/genre
Det kan anbefales at læse hele serien. Helst i rækkefølge. Vil man læse andre letlæste, sjove bøger om magiske evner, kan Dan Greenburgs serie "Zack" anbefales.
Til bibliotekaren
Begge bøger anbefales til både skole- og folkebiblioteker, hvor de vil være et stort hit ligesom seriens øvrige titler og Kirsten Ahlburgs andre letlæste serier.
Henrik Munch Jørgensen

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på "Ella og den magiske regn" 1-4 af Clara-Amalie Vorre- Grøntved:

Lektørudtalelse
Vorre-Grøntved, Clara-Amalie: : Sneprinsen / forfatter: Clara-Amalie Vorre-Grøntved ; illustrator: Rebecca Bang Sørensen. - Elysion. - 48 sider. - (Ella og den magiske regn ; 1). - Lix 18
Kort om bogen
Regnen siler ned og truer byen Logus med total oversvømmelse. Gadepigen Ella redder ved et tilfælde den dødsdømte prins, Birk. Men hvordan skjuler man en snehvid prins i et rige fyldt med regn og mudder? For 9-12-årige.
Beskrivelse
Igennem de 4 bind i "Ella og den magiske regn" følger vi gadepigen Ella og prinsen Birks kamp for at finde sandheden om den magiske regn. Hoflægen Liv har bildt alle indbyggere ind, at først når hele kongefamilien er død, vil regnen stoppe. Ella lever det hårde liv som gadepige, hun stoler kun på sig selv og sin ven, den gamle høne, Mikea. Birk har aldrig skulle klare sig selv, og har brug for at få hjælp til at overleve. De laver en aftale, om at Birk vil lære Ella at læse, hvis Ella hjælper ham med at overleve og finde ud af sandheden om den magiske regn. Sammen må de finde lægge en plan for at redde Birks liv og få regnen stoppet.
Vurdering
Spændende og velskrevet fantasy i 4 bind. Bøgerne har lix 18 og teksten er i kapitler og læsevenlige afsnit. Bøgerne har flotte forsider, og indeholder få billeder, som giver en god støtte til teksten.
Andre bøger om samme emne/genre
Forfatteren har sammen med Kirsten Ahlburg og Morten Ahlburg skrevet Det Onde - flugten, Det Onde - ulvene og Det Onde - skibet som også handler om det gode mod det onde.
Til bibliotekaren
Bøgerne anbefales til indkøb på folkebiblioteker og PLC. Til frilæsning fra 3.
klasse.
Pia Gunilla Park

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne på "Pigen med snogen" 1-3 af Lise J. Qvistgaard:

Lektørudtalelse
Qvistgaard, Lise J.: : Pigen med snogen / forfatter: Lise J. Qvistgaard ; illustrator: Sune Elskær. - Elysion. - Bind 1. - Lix 13
Kort om bogen
Amali er på flugt fra heksen Mirza, som hersker i landet. Heksen mener, at Amali er "Pigen Med Snogen", som ifølge en gamle spådom, vil få Det Gamle Folk til at rejse sig til kamp mod ondskaben. Fantasy - især for de 9-12-årige.
Beskrivelse
"Pigen med snogen" er en ny fantasy-serie om pigen Amali og hendes ven, albinoen Kalil, som sammen bekæmper ondskaben i skikkelse af Mirza, der kender til mørk magi og omgiver sig med orker. Bøgerne er i stift bind, trykt på kraftigt papir og rummer mange illustrationer. Bøgerne har en sværhedsgrad på lix 13, og de tre bøger bør læses i rækkefølge. Forfatteren kendes fra flere andre lette fantasy-serier, som: "Den usynlige ø" og "Det gyldne tårn".
Vurdering
En udmærket fantasy-serie i lækker udførelse. Der er mange illustrationer, som letter forståelsen og sætter stemningen. Temmelig mange sider, men korte linjer, som gør læsningen overkommelig. Gedigen underholdning af den genkendelige slags, hvor det hele vejen igennem er nemt at kende forskel på ondt og godt. Personerne er levende beskrevet, og der er dramatik og tempo nok til at fastholde læseren.
Andre bøger om samme emne/genre
Læs også Lise Qvistgaards “Grevens ordre”, “Hajens mænd”, “Hajens ø” og “Mørkets bog” fra den gode fantasy-serie "Den usynlige ø", som er af nogenlunde samme sværhedsgrad. Læs eventuelt også fantasy-serierne af Jan Kjær og Mette Finderup, Peter Gotthardt.
Til bibliotekaren
Serien er dramatisk, velskrevet og god fantasy-underholdning. God til fremme af læselysten. Anbefales.
Jesper Holtoug

Gyserklubben 1-4 af Dorte Roholte - Flot anmeldelse på Bogliv

Gys, der griber
Posted by Ulla Hinge Thomsen
6 Stars

Mig: “Okay, Jonas, hvor mange hjerter skal den så have?”

Jonas: “Hvor mange kan den få?”

Mig: “Den kan få seks.”

Jonas: “Så skal den have seks.”

Mig: “Hvorfor skal den have seks?”

Jonas: “Fordi den er G-O-D!”

Nå ja, så enkelt kan det jo faktisk godt være, forholdet mellem en læser og hans bog. Man læser, bogen er god, man er vild med den. I dette tilfælde gemmer der sig imidlertid et lille mirakel mellem linjerne. For Jonas, som næsten går i tredje klasse, er ikke nogen læsehest. Han læser udmærket, han gider bare ikke. At mor har rimelig uhindret adgang til de fedeste nye børnebøger, ændrer ikke stort. Han kigger, bladrer og begynder ganske hurtigt at karte rundt på stolen og komme med syge undskyldninger. Det gør ondt et sted. Han er meget træt. Han har læst så meget i skolen. Måske i morgen.

Men en dag kom der en pakke med fire bøger. Gyserklubben, hed den. Den var af Dorte Roholte og handlede om fire drenge, der mødtes i en klub og fortalte gyserhistorier for hinanden under farlige titler som En død pige i en død mobil, Et uhyre i et skab og så videre. Og så skete der noget. Jonas oplevede det, hans mor, søster og far har oplevet så mange gange før: at blive opslugt af en bogs univers og få vakt en sult efter mere læsning, flere bogstaver – mere af den samme forfatter. Han jamrede endda over at have læst bind 1 og 2 for hurtigt. mit bogelskende moderhjerte smeltede.

Skal jeg sætte et par ord mere på serien, kunne det være: letlæst, flydende, handlingsmættet, fine tegninger. Der sker noget, som vækker en lille dreng eller piges narrative begær. Og det bedste af det hele er, at Dorte Roholte har skrevet RIGTIG mange andre bøger til børn. Så nu tror jeg faktisk, vi har omvendt ham til læsehest, den lille rod!

Gyserklubben 1-4 af Dorte Roholte - Flot anmeldelse på Eibes Bogblog

Gyserklubben Bog 1-4 - Dorte Roholte


Spændende og letlæst gyserserie af Dorte Roholte om 4 drenge, der mødes i et nedlagt hus ude på landet for at fortælle gyserhistorier.

Meget velfortalt og nervepirrende serie, der er Dorte Roholtes debut for Forlaget Elysion.

Meget lavt lix- og lettal.


Det er efterhånden pinligt længe siden at jeg fik denne serie til anmeldelse.

Men jeg har villet vente til min ni-årige datter også havde fået den læst. Hun mangler kun den sidste i serien, men det gør det selvfølgelig også lidt besværligt, at hun ikke vil læse dem lige før sengetid. ;-)

Bog nr. 1 fik vi (gemalen og jeg) læst op mens vi sad og ristede skumfiduser og lavede popcorn på bål, bog nr. 2 og 3 mens vi kørte til feriemålet her for nylig.
Fremragende! :-)

Og de er gode! Letlæste så selv en snart 9 årig kan læse dem selv (selvfølgelig efter læse-formåen) og virkelig lækre i kvaliteten.
Jeg er altid en sucker efter hardbacks, og specielt til børnebøger. De skal altså kunne holde til fedtede fingre, at blive tabt på gulvet, glide ned bag sengen osv osv.
Og det kan de her.
Det er en god kvalitet, så der skal noget til for at ungerne kan slide dem op.

Illustrationerne er et kapitel for sig selv. Det er Christian Guldager der har stået for den del, og han er som altid fænomenal.
Jeg vil så sige at han er næsten lidt FOR dygtig. Min datter har haft flere kammerater på besøg som er blevet lidt skræmte af forsiderne. Specielt 2'eren, med uhyret i skabet. Det skræmte nogle af dem.
Min datter var så ikke så skræmt af dem, men det var fordi hun fik øje på en smiley inde i uhyrets hånd, og så blev den mindre farlig. (Spørg mig ikke hvor, jeg kan ikke få øje på den. ;-))

Selve ideen og grundplottet synes jeg også hænger rigtigt fint sammen. På trods af at det er letlæsningsbøger, bliver der ikke talt ned til børnene, hvilket man ellers ofte ser i nyere børnebøger. Det er der ikke noget af her.

Jeg tænker at de er perfekte til især drengelæserne, der af og til har det lidt sværere med læsningen. Her er de spændende og stadig læsbare uden at de bliver kedelige.
Som oplæsning inden sengetid vil jeg IKKE anbefale dem. :-)

Så alt i alt har det været en positiv fornøjelse at få disse bøger til anmeldelse, og de er stolt blevet vist frem til kammeraterne flere gange.

Tak til forlaget Elysion for anmeldereksemplarer.

Forlag: Elysion
4 letlæsnings bøger á hver ca. 40 sider
Trykte anmeldereksemplarer

Flot anmeldelse på "Bogblogger.dk" af "Træet i Søen" 1-4, af Lise J. Qvistgaard

Selvlæsende børn kan godt lide serier. Det er nemmere for dem at gå om bord i en bog i en serie, hvor de kender universet og personerne, end at skulle begynde på en helt ny bog.

Serien Træet i søen er en fantasyserie skrevet med et lixtal på 11, så meget dygtige læsere allerede i 1. klasse kan være med og lidt mere almindelige læsere kan være med fra 2. klasse.

Bogens hovedperson Johs er også bogens fortæller, og det fungerer meget godt, at “jeg-personen” både fortæller om hvad han tænker og hvad han oplever. Johs er en stor knægt og en tyv og vi møder ham en dag, hvor han sulten står udenfor en kro og overvejer at gå ind, selvom han næsten ingen penge har.

Fruen i skoven har brug for hjælp og det går op for Johs, at det er ham, der skal hjælpe. Træet i søen, der giver Fruen i skoven magiske kræfter, er ved at gå ud og det bekymrer hende naturligvis en del. Og det bekymrer også Johs, for det er Fruen i skoven, der vogter skoven.

I det første bind i serien sker der ikke så meget. Læseren møder Johs og bogen er mest en lang indledning til de efterfølgende bøger. Der er tale om en samlet fortælling, hvorfor bøgerne for at give mening skal læses i rækkefølge. Vi møder dog også den hvide bjørn i første bog og nysgerrig på, hvad han er for en fætter læser man videre i bog 2. Her ser vi dog ikke meget til den hvide bjørn, til gengæld dukker grevens datter Anna op, og det viser sig, at hun sammen med Johs skal hjælpe Fruen i skoven.

Selvom der er mange afsnit i bøgerne, kunne jeg for læsevenlighedens skyld (af hensyn til bogens målgruppe: børn) havde ønsket mig endnu flere afsnit.

Jeg kan godt lide, at bøgerne er lavet med hård ryg (modsat paperbacks) og at de alle er farveillustreret. Illustratoren er især god til at tegne dyr som ørne og drager. Der er i alt fire bøger i serien: Den hvide bjørn, Druiden, Den gyldne ørn, Wyverns vrede. Alt i alt er Træet i søen en helt fin serie.

Lise J. Qvistgaard, Træet i søen bind 1-4, Forlaget Elysion, Illustreret af Rasmus Jensen, Lix 11 – Lettal 16, 2015, 48 sider pr.bog.

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Johan kan - lege dino" af Keld Petersen

Lektørudtalelse (16/03) 5 208 834 8 (BS)
Petersen, Keld: : Johan kan lege dino / forfatter: Keld Petersen ; illustrator: Keld Petersen. - Elysion. - 21 sider. - ([Johan kan] ; 6). - Lix 03. - Let l0

Kort om bogen
De 6-7-årige begynderlæsere kan nikke genkendende til dreng-pige-fnidder, men at det også kan indeholde dinosaurer, bliver nok en overraskelse. Velegnet til såvel selvlæsning, som til højtlæsning.

Beskrivelse
Dinoen er vildt farlig, den kan lide kød især fra piger. Den ler ondt og kommer med uhyggelige lyde. Emma bliver overhovedet ikke bange, hun ved jo godt at det er Johan der er dinoen. Johan med den livlige fantasi. Emma bliver dog bange til sidst, men det bliver Johan også.

Vurdering
Et rigtig flot, skinnende imødekommende bogomslag, med actionfyldte farverige tegninger på forsiden, er det første man møder. Bogen er gennemillustreret med gode levende farvelagte tegninger. Teksterne er enkle holdt i meget korte sætninger, i mange tilfælde som udbrud. De lidt længere ord fx bil-ve ban-ge, er stavelsesdelt.

Andre bøger om samme emne/genre
Kan sammenlignes med, Robo - stop nu! og Den sorte heks som har lidt den samme type spænding.

Til bibliotekaren
Bøger hvor dinosaurer indgår er meget eftertragtede af børnene, så derfor bør den anskaffes.

Boy Olesen

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Johan kan - ikke lide kys" af Keld Petersen

Lektørudtalelse (15/48) 5 200 984 7 (BS)
Petersen, Keld: : Johan kan ikke lide kys / forfatter: Keld Petersen ; illustrator: Keld Petersen. - Elysion. - 21 sider. - ([Johan kan] ; 5). - Lix 03. - Let 10

Kort om bogen
Vil det lykkes Johan at gemme sig for Emma, der hele tiden vil kysse? Velegnet som den første læsning for 6-7-årige børn i 0.-1. klasse.

Beskrivelse
Bind 5 i letlæsningsserien "Johan kan". I et vinterlandskab forsøger drengen Johan med sin hund at slippe væk fra veninden Emma, der hele tiden vil kysse.
"Kys kan være rare nok, men de er kun for piger", tænker Johan. Han gemmer sig i sin hule oppe i et træ. Emma finder ham ikke øg Johan synes at han er snu, men hvad sker der, da han kommer hjem? I teksten er ord med flere stavelser delt med bindestreg. På bogens forside oplyses niveauet til lix 3 og lettal 10.
Forfatteren har selv illustreret bogen.

Vurdering
Kort, letlæst og charmerende fortælling om Johan, der far flere og flere mærker afEmmas røde læbestift på kinderne. Teksten er sat i et tegneserieagtigt forløb, der nok skal inspirere til læselyst. Anbefales til den første læsning, men kan også anvendes til oplæsning. Bogen kan læses uafhængigt af de øvrige bind i serien.

Andre bøger om samme emne/genre
Der er flere bøger med Johan i serien "Johan kan". I Johan kan ikke lide piger og Johan kan gemme en skat erEmma også med. Andre bøger til den første læsning kunne være Rune Fleischers serie "Otto" eller Hans Chr. Hansens serie med Ib Basse Olsen.

Til bibliotekaren
Anbefales til PLC og børnebiblioteker, der mangler lidt til læselet-hylderne.

Morten Halskov Jensen

Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Hvem går med post...?" af Keld Petersen

Lektørudtalelse (15/47) 5 200 992 8 (BS)
Petersen, Keld: : Hvem går med post? og andre gåder for børn / forfatter: Keld Petersen ; illustrator: Keld Petersen. - Elysion. - 44 sider. - (Solo serien. Rød ; 18). - DK 79.38. - Lix 12

Kort om bogen
Gådebog med 21 sjove gåder. Bogen har lix 12+ og kan læses af børn fra 7 år enten alene eller som hyggelæsning sammen med vennerne.

Beskrivelse
Hver gåde præsenteres over en hel side med en kort tekst og en tegning. På den følgende side findes svaret og ofte også en kort forklaring af pointen.

Vurdering
Det er en sød og sjov gådebog med både fjollede og svære gåder. Keld Petersen har selv tegnet bogens glade illustrationer, som rammer humoren i gåderne fint.

Andre bøger om samme emne/genre
Har man lyst til flere af denne type gådebøger, kan man i "Solo-serien" også læse bøgerne Hvem kan klippe skægget? og Hvad gør et egern?, som begge er skrevet og illustreret af Keld Petersen ligesom denne bog. Er disse bøger ikke nok til at mætte behovet for gåder, findes der rigtig mange andre gådebøger med samlinger af endnu flere gåder, eksempelvis Den monsterstore bog med hylesjove vittigheder og gåder.

Til bibliotekaren
Gådebøger har gennem mange år været et kæmpe hit blandt børn. Bøgerne udlånes derfor flittigt og slides hurtigt op, så der er altid behov for nye. Denne bog supplerer samlingen godt. Det lave lix-tal og forklaringerne til pointerne inviterer yngre læsere med ind i gådernes univers og legen med ord.

Henrik Munch Jørgensen

Meget flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Den usynlige ø 1-4" af Lise J. Qvistgaard

Lektørudtalelse (15137) 5 187 732 2 (BS)
Qvistgaard, Lise J.: : Grevens ordre / forfatter: Lise J. Qvistgaard ; illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 52 sider. -
(Den usynlige ø ; del 1). - Lix 14

Kort om bogen
Fire spændende fantasy-bøger om Johannes og hans bedste ven, grevens datter Anna, der oplever farlige og spændende ting i en verden med både fattige, rige, røvere, hajer, elver og andre væsner. Især for alderen 8-12 år. Lidt ældre læsere vil også være underholdt.

Beskrivelse
Serien her hedder: "Den usynlige ø", og den er en selvstændig fortsættelse af: "Træet i søen". Man får et kort resume af, hvad der tidligere er sket, så nye læsere kan godt begynde med denne del-serie. Sværhedsgraden er lix 14-15 og de mange illustrationer letter forståelsen undervejs. Stift bind, kraftigt papir og forholdsvis korte sætninger. Forfatteren kendes fra flere andre lette fantasyserier, f.eks. "Den grå safir" og "Det gyldne tårn".

Vurdering
En fin og velskrevet serie, som med stift bind og temmelig mange sider vil blive opfattet som "en rigtig bog". De fire bøger bør læses i rækkefølge, og der venter læseren en omgang god, gedigen fantasy-underholdning af den genkendelige slags, hvor det er til at kende forskel på ondt og godt. Fine persontegninger og tilpas dramatisk til at kunne fastholde læseren.

Andre bøger om samme emne/genre
Der findes mange andre gode fantasy-serier for aidersgruppen. Således kan nævnes serier af Højbjerg, Gottehardt, Kjær og Qvistgaard - blot for at nævne nogle af de danske. Alle har nogenlunde samme tone, karakter og tema.

Til bibliotekaren
Anbefales. Holder samme standard som andre gode, lette fantasy-serier, dog uden at tilføje genren nyt. Indbydende layout og fin bogkvalitet.

Jesper Holtoug

Meget flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Teleserien 1-2" af Morten Ahlburg og Kirsten Ahlburg

Lektørudtalelse (15/37) 5 187 713 6 (BS)
Ahlburg, Kirsten: : Den flyvende stol / forfattere: Kirsten Ahlburg, Morten Ahlburg ; illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 44 sider. - (Teleserien ; 1). Lix 18

Kort om bogen
Da Kristian vågner op efter en ulykke, har han fået magiske evner. Han kan flytte ting ved tankens kraft. En evne, som der kan komme meget skæg og ballade ud af. Men også en evne, som onde mennesker kan misbruge. To sjove bøger i en ny, letlæst serie for børn mellem 8 og 10 år.

Beskrivelse
"Teleserien" er en ny serie for børn. Her er de to første bøger, og flere er på vej.
Bøgerne har lix 17-18 og handler om drengen Kristian, der efter en trafikulykke vågner op og opdager, at han kan flytte ting ved tankens kraft. En evne, som kan bruges til mange sjove ting. Så Kristian og hans kæreste Cecilie giver sig i kast med mange sjove tricks.

Vurdering
Det er to sjove bøger, som giver en god læseoplevelse til børn mellem 8 og 10 år. Bøgerne vil blive lige så populære som Kirsten Ahlburgs "Sara serien", som er et stort hit blandt piger.

Andre bøger om samme emne/genre
Der findes meget fa sjove bøger om telekinese. Så vii man læse mere, må man vente på de næste bøger i serien. I mellemtiden kan man læse andre sjove bøger om magiske evner, som fx Dan Greenburgs serie "Zack".

Til bibliotekaren
Bøgerne anbefales til både folke- og skolebiblioteker. De er lette at læse, forside og indhold appellerer til målgruppen, bøgerne er i stift bind og ligner "rigtige bøger". Alt i alt en god læseoplevelse for begynderlæsere, der har knækket læsekoden.

Henrik Munch Jørgensen

Meget flot lektørudtalelse fra bibliotekerne af "Anne og Lise 1-8" af Marianne Pedersen

Lektørudtalelse (15130) 5 178 199 6 (BS)
Pedersen, Marianne: : Anne og Lise - i højden / forfatter: Marianne Pedersen ; illustrator: Kirsten Gjerding.- Elysion.- 16 sider. - (Anne og Lise ; 6). - Lix 04.- Let 09

Kort om bogen
Anne og Lise er veninder. De leger sammen på snebakken eller tramper rundt i et dejligt hul med ler. De springer ned fra høje steder, og somme tider går de tur med naboens baby i en barnevogn. 4 bøger for børn på 6-7 år.

Beskrivelse
Alle bøgerne begynder fredeligt med at Anne og Lise leger. Så opstår der en udfordring, som løses enten af pigerne selv, mor eller en læge. Teksten er sat i korte linjer. Der er fire til otte linjer pr. side. Illustrationeme, der er tegnet hen over midten, fylder lidt mere end halvdelen af siderne. Det er farvede tegninger.

Vurdering
Det er nogle gode bøger til de børn, der har lydene på plads, og som nu vover sig ud på egen hånd med læsningen, lllustrationerne hjælper dem godt på vej.
Fine små hverdagshistorier.

Andre bøger om samme emne/genre
Bøgerne om Nanna og Silas i serien "Lydret PS" fx Nana og Silas på kælk og bøgerne om Bo fx Bo og gaven henvender sig til samme læsere. Tekstmængden og lettallet i de nævnte serier, er det samme, som i de nye bøger.

Til bibliotekaren
Anbefales indkøbt.

Inge Lykke

Flot anmeldelse fra bibliotekerne af "Anne og Lise 1-8" af Marianne Pedersen

Pedersen, Marianne, f. 1951-10-25
Anne og Lise - i fare, etc. (2015) - BOG

Kort om bogen
Otte små bøger om veninderne Anne og Lise, som bor på samme vej. De oplever mange sjove ting sammen, men hver gang de er sammen sker der også noget, som går galt. En dag ryger de i vandet og en anden dag bliver de jagtet af en tyr. For 5-7 år

Beskrivelse
Fire hæfter med små hverdagshistorier, hvor pigernes venskab og lege beskrives i et let og enkelt sprog. Fortællingerne ledsages af stregtegninger, der både understreger stemningen og letter forståelsen ved at vise handlingen helt konkret. Alle historier har det til fælles, at de slutter med noget, som de små hovedpersoner ikke har lyst til at prøve igen

Vurdering
Søde, genkendelige historier fra to pigers helt almindelige hverdagsliv, hvor udflugter med forældrene og ture med hunden danner ramme om små, pudsige situationer. Lidt for kedelige historier vil nogle børn nok mene. Det er en sjov lille pointe, at der går noget galt hver gang - dog kun en lille smule galt, for rigtig farligt bliver det aldrig

Andre bøger om samme emne/genre
I sværhedsgrad og sprogtone kan bøgerne minde om serien "Mikro Dingo" og nogle af historierne i "Lydret ps", men fortællingerne i de to nævnte serier er ofte både mere skæve og vilde end de enklere og mere hverdagsagtige historier om Anne og Lise

Til bibliotekaren
De tynde hæfter vil gøre sig bedst ved at blive præsenteret med forsiderne fremme. De små, enkle dagligdags historier er hyggelige at se sig selv i. Udmærket læsetræning for startlæsere. Bemærk at selvom teksterne er lette (lix 4), er de ikke konsekvent lydrette

Lektør: Jesper Holtoug

Fin anmeldelse/omtale fra Brønderslev bibliotek af "Pigen, der var god til mange ting" af Kirsten Ahlburg

Anmeldelse/omtale fra Brønderslev bibliotek:
I denne måned kan du bl.a. læse om en pige der ikke syntes hun kunne finde ud af noget i billedbogen Pigen, der var god til mange ting. Hun syntes selv hun var grim og dum - men en nat skete der noget, der lærte hende at hun i virkeligheden var smuk og god til mange ting. En fin billedbog med fokus på selvtillid og selvværd. For de 5-7 årige.

Flot lektøranmeldelse af "Sara serien" 5+6 af Kirsten Ahlburg

Ahlburg, Kirsten
Jeg har gjort noget dumt (2015) - BOG

Kort om bogen
5. + 6. bind i "Sara serien" om følelser og tanker man gør sig, når man er 9 år. Mor og far taler ikke sammen, men Sara drømmer stadig om, at de vil gøre det. Frilæsning for børn fra 2.-4. klasse, 8-10 år

Beskrivelse
Sara fortæller om 4 måneder i sit liv som skilsmissebarn. Hun bor i Ry med mor, der er sur på far. Han bor stadig i Aarhus, hvor de gamle venner befinder sig. Far har Gitte som kæreste, og nu skal de have en baby. Sara skal ikke nævne babyen for mor, deraf titlen "Min mund er lukket". Sara skiftevis bor hos mor og er hos far. Bogen er skrevet som dagbog, og læseren får en indsigt i Saras inderste tanker og følelser. Den spænding og de tanker, der er ved at skulle have en lillebror, kan Sara heldigvis dele med Lasse, en af hendes nye venner i Ry. I "Jeg har gjort noget dumt" fortæller Sara om skolen, deres band, der skal underholde med to numre ved klassefesten, sine nye veninder og et påskeæg, der giver flere problemer, end hun har forudset

Vurdering
Sproget er nutidigt, teksten er letlæselig (lix 15), og fordi bøgerne er skrevet i dagbogsgenren, kommer læseren helt tæt på Sara. Det virker realistisk, og mange vil kunne identificere sig med Saras daglige problemer som skilsmissebarn. Bøgernes computertegninger har et realistisk udtryk med en streg, der dog virker lidt tam og bleg

Andre bøger om samme emne/genre
Andre bøger med samme tema: Vera og Videre med Vera

Til bibliotekaren
Bøgerne vil piger fra 8 år sluge, fordi de i en realistisk fortælleform beskriver en ganske almindelig pige, hvis forældre er skilt

Lektør: Lisbeth Thue Hansen

Mundheld serien 5+6 af Kirsten Ahlburg - flot anmeldelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten
Is i maven (2015) - BILLEDBOG

Kort om bogen
Mor og far siger, at en kunstmaler kan leve på en sten. Mærkeligt, synes Malte, men han vil også prøve at leve på en sten en hel dag. Axel har en onkel, som har is i maven. Han glæder sig til at besøge ham. Is i maven - det lyder dejligt. Til børn fra 8-10 år

Beskrivelse
Malte og hans veninde Liva samler udstyr sammen til at leve på en stor sten nede ved stranden en hel dag. Det bliver en både hyggelig, sjov, og besværlig oplevelse, for hvad gør man, når man skal på wc? Efter et besøg hos den fattige kunstner, går det op for Malte, hvad det vil sige at leve på en sten. Under sit besøg hos onkel leder Axel efter den gamle kummefryser for at finde alle onkels is. Da onkel Bent hører, at Axel tror, han har sin tykke mave fuld af is, griner han så voldsomt, at han næsten ikke kan få luft. Der er en del tekst i bøgerne. Illustrationerne er farvede tegninger

Vurdering
Bøgerne er udgivet i "Mundheld serien". De er begge to bygget op omkring to gamle mundheld, som ofte kan betyde, at børn ikke forstår, hvad de voksne mener. Det giver nogle sjove forviklinger

Andre bøger om samme emne/genre
Samme forfatter har skrevet serien "Farlig ferie" fx: Ubådssafari . Tekstmængden og sværhedsgraden i de nye bøger er som i denne serie. Serien "Slå ørerne ud" fra 2005 er også om talemåder fx Har jeg blod på tanden?

Til bibliotekaren
Anbefales indkøbt til hylden med sjove bøger. Talemåder er en del af pensum i nationale test i dansk

Lektør: Inge Lykke

Pigen, der var god til mange ting af Kirsten Ahlburg - anmeldelse fra bibliotekerne

Pigen, der var god til mange ting (2015) - BILLEDBOG

Kort om bogen
Kender du en pige med manglende selvtillid? Denne bog, der kan anvendes til dialogisk læsning i hjemmet, børnehaven og indskolingen handler om netop sådan en pige og kan fint danne udgangspunkt for en god snak med især de 4-8-årige piger om emnet

Beskrivelse
Pigen, som er hovedpersonen i Ahlburgs billedbog, har ingen selvtillid. Hun føler ikk,e at hun dur til noget og har svært ved at klare hverdagens udfordringer. En nat drømmer hun om en fe, der siger, at hun har smukke øjne og er god til mange ting. Næste dag begynder pigen at lægge mærke til alle de ting, hun er god til og finder snart ud af, at det faktisk er ikke så lidt. Rasmus Jensens farverige og tegneserieagtige illustrationer fylder hele opslaget og understøtter og udbygger teksten

Vurdering
Bogens fokus er i høj grad lagt på hvorledes børn kan lære at tro på egne evner og på den måde opbygge deres selvtillid. Bogen beskæftiger sig imidlertid ikke meget med hvordan barnets selvværd samtidig kan styrkes og det forekommer mig at være en svaghed. Sproget er flydende og lettilgængeligt og de sukkersøde illustrationer vil givetvis fange pigernes interesse

Andre bøger om samme emne/genre
Minder i stil og tone om Du er helt speciel , hvor barnets selvværd - fremfor selvtillid - søges bedret gennem 10 små, affirmative fortællinger på rim. Carsten Sommerskov har udgivet en række lydbøger, der har til formål at styrke børns selvtillid og selvværd, herunder fx Glad i skolen!

Til bibliotekaren
Bogen kan anskaffes, hvis emnet synes populært, men er ikke et must

Lektør: Signe Rugtved Andersen

Ræveungen og den lille grå høne af Irma Lauridsen - anmeldelse fra bibliotekerne

Ræveungen og den lille grå høne (2015) - BILLEDBOG

Kort om bogen
Den lille ræveunge bliver væk fra sin mor. Da han savner hende allermest, dukker en lille grå høne op, og det bliver starten på et noget usædvanligt venskab. Billedbog for de 3-6-årige

Beskrivelse
Ræveungen er med sin mor ude i skoven for at finde mad, men den har travlt med alle mulige andre ting. Da den følger efter en sommerfugl, kommer den længere og længere væk fra sin mor. Da det bliver mørkt, er ræveungen bange og savner sin mor. Heldigvis dukker en lille grå høne op, og det er starten på et noget usædvanligt venskab. Forfatteren har skrevet en række bøger til både børn, unge og voksne

Vurdering
Teksten er mundret og krydret med replikker, der gør den velegnet til højtlæsning. Keld Petersens humoristiske illustrationer er i høj grad med til at bære historien

Andre bøger om samme emne/genre
Der er skrevet mange billedbøger om at blive væk fx Willi bliver væk , hvor det er en dreng der bliver væk. Denne bog minder mig nok mest om Kiplings Junglebogen (Ved Birgitte Brix) , da den lille ræveunge ender med at vokse op i skoven sammen med hønen uden sin mor

Til bibliotekaren
En udmærket billedbog, .......

Lektør: Jeanette Thisted Villadsen

Meget flot lektøranmeldelse af "Kvanulf fra Skovlandet" 1-3 af Jim Højberg - flot illustreret af Rasmus Jensen

Lektørudtalelsen gælder for alle tre bøger i serien:

Den store kamp (2015) - BOG

Kort om bogen
Fantasy-trilogi om Kvanulf, som udvælges til troldmandslærling og skal være med til at kæmpe for landets frihed mod den onde grev Fagret fra Skyggelandet. Bøgerne kan læses af fantasy-begejstrede piger og drenge mellem 8 og 11 år

Beskrivelse
Gennem tre bøger fortælles, hvordan bondesønnen Kvanulf fra Skovlandet udvælges og oplæres til troldmand for at kunne deltage i den endelige kamp for Skovlandets frihed. Bøgerne har lix 18-20

Vurdering
Det er tre spændende og handlingsmættede bøger fyldt med magi og kampe mellem det gode og det onde, som fantasy begejstrede børn vil være vilde med. Bøgerne er lette at læse

Andre bøger om samme emne/genre
Letlæste fantasy-serier er et stort hit blandt børn. Der findes derfor også mange af den slags serier, som eksempelvis serierne "Drageherren" og "Krigerprinsessen", der nærmest har klassikerstatus indenfor genren

Til bibliotekaren
Endnu en god, letlæst fantasy-serie til samlingen. Bøgerne tilfører ikke noget nyt, men anbefales til både folke- og skolebiblioteker, hvor de vil være et stort hit for målgruppen. Rasmus Jensens illustrationer sælger bøgerne til målgruppen ved første øjekast. Et sikkert hit, som nok skal blive flittigt udlånt

Lektør: Henrik Munch Jørgensen

Meget flot lektøranmeldelse af "Træet i Søen" 1-4 af Lise J. Qvistgaard - flot illustreret af Rasmus Jensen

Lektørudtalelse
Qvistgaard, Lise J.: : Den hvide bjørn / forfatter: Lise J. Qvistgaard ; illustrator: Rasmus Jensen. - Elysion. - 48 sider. - (Træet i søen ; del 1). - Lix 11. - Let 16

Kort om bogen
En samlet fortælling om Anna og Johs' kamp for at frelse Fruen fra Skoven, fordelt på 4 bøger for de 7-10-årige.

Beskrivelse
Johs hutler sig gennem livet ved at være tyv, men Far så et tegn gennem Den hvide Bjørn, om at han skal hjælpe Fruen fra Skoven, da træet i søen, der giver hende magisk kraft er ved at gå ud. Anna, grevens datter, skal være makker med Johs, for at finde ud af hvad der er skyld i at træet er ved at gå ud. En uhyggelig druide bliver deres hjælper, og i hans bog ser de billeder af dragen Wyvern, som de mistænker. De fortsætter gennem skoven, hvor mange farer og væsener venter, en dryade, en gnom der har en sjælden kniv, og et stort bur med en ørn. Der lægges nu planer for mødet med Wyvern, der må ligge i den ikke særlig dybe sø ret tæt på træet, for at kunne gnave i rødderne.

Vurdering
En meget spændende fantasy-historie, hvor der er alt det, der fastholder os som læsere. Sproget er godt, formuleret i overskuelige sætninger, og uden brug af for svære ord Rigtig fine farvelagte tegninger følger teksten, og hele bogudstyret, indbinding og layout er kvalitetsfuld.

Andre bøger om samme emne/genre
Kan sammenlignes med serien "Drageherren".

Til bibliotekaren
Bør anskaffes, vil givet få mange læsere.

Boy Olesen

Den sorte paraply af Karsten S. Mogensen - fin anmeldelse fra bibliotekerne

Den sorte paraply (2015) - BOG

Kort om bogen
Lau overværer et bankrøveri. Røveren virker underlig - forvirret og fjern i blikket. Hvad mon der er sket? Let spændingsbog for 10-13-årige

Beskrivelse
Lau bliver rodet ind i en sær historie efter at have mødt en høj, sortskægget mand på det lokale bibliotek. Lau følger efter manden, og inden han får tænkt sig grundigt om, er han låst inde i mandens mørke, klamme kælder. En "rigtig bog" med stift bind og uhyggelig forside. Forfatteren har skrevet en lang række lette krimier og gysere

Vurdering
Typisk spændingsbog med korte, enkle sætninger, en hurtig handling og en stemning, der bliver mere og mere faretruende. Godt nok er man før stødt på historier om en almindelig dreng, der bliver rodet ind i farlige begivenheder, og til sidst er alene med forbryderen. Intet nyt her, men nogenlunde spændende og underholdende er historien nu alligevel - især fordi den sortskæggede, underlige forbryder har en ganske særlig måde at være led på

Andre bøger om samme emne/genre
Der findes mange krimier, hvor forbrydelser bliver begået, og børn klarer sagen. Lige fra de gamle "De 5 bøger" til nyere bøger som: Manden med riflen Mystik i Grusgraven og Guld i skorstenen . Mange flere kunne nævnes

Til bibliotekaren
Let og ligetil børne-krimi, som nok skal fornøje og fordrive tiden for læselystne drenge og piger. Gemytlig spænding uden indholdsmæssige eller sproglige overraskelser. Anbefales til folkebiblioteker og læringscentre som supplement til letlæste børnekrimier

Lektør: Jesper Holtoug

Simon Super 1-10 af Birgit Lund - anmeldelse fra bibliotekerne

Kort om bogen

Simon har nogle skjulte evner. Han kan nemlig gøre sig selv super stærk og vred, når der sker et eller andet, som de andre børn ikke kan klare. Bøgerne kan læses, når man er ca. 8 år

Beskrivelse
10 bøger om Simon og hans to kammerater, tvillingerne Amanda og Aksel, der møder forskellige forbrydere. Heldigvis har Simon sine skjulte evner. Bagest i bøgerne er der kontrolspørgsmål. Løsningerne skal læses ved at holde siden op mod lyset. Alle bøger begynder med samme indledning, som fortæller om Simon og hans evner. Bøgerne er delt i små kapitler. Man behøver ikke at læse bøgerne i rækkefølge. Talemåder og svære ord er delt op i stavelser

Vurdering
Bøgerne om Simon og hans venner er alle lette at læse. Bogstaverne er store. Linjerne er korte. Der er meget samtale. Der er mange tegninger i farver. De er med til at vise, hvad der sker. Der er en del talemåder i bøgerne. De bliver forklaret. Lange og svære ord er delt i stavelser

Andre bøger om samme emne/genre
Andre bøger om børn, der fanger forbrydere er fx Lasse har en plan og Lasse på tyve-jagt . Disse bøger er også lette at læse

Til bibliotekaren
Letlæsningsserie om børn, der klarer forskellige voksne forbrydere, vil kunne appellere til drengene.........

Hvem kan klippe skægget..? - gådebog af Keld Petersen - flot anmeldelse fra bibliotekerne

Hvem kan klippe skægget

Kort om bogen
Bogen indeholder 19 gåder. På den ene side kan du læse gåden, og på den næste side står svaret. Alle gåder og svar er illustrerede. Du kan læse gåderne selv, når du er ca. 8 år og går i 2. klasse

Beskrivelse
Bogen hører til Elysions "Solo-serien". Alle gåder og svar er illustreret af forfatteren

Vurdering
Gåderne er lette at læse, men det kræver omtanke at kunne give svaret. Der bliver leget med ordene, og de kan være vanskelige at svare på, fordi ord og begreber ofte har flere betydninger, eller der kan være forviklinger i deres stavemåde, fx kongen Ludvig den trettende/trættende. Sådanne svar bliver forklaret, med små bogstaver, under svaret. Ord i svaret kan ligeledes være sat med blå skrift, der efterfølgende bliver forklaret. Omslaget viser barberen, der klipper sit skæg. Alle tegninger er farvede og viser og hjælper ganske fint med til at forstå og læse svaret på gåden. Teksten er sat med stor læsevenlig typografi

Andre bøger om samme emne/genre
Tidligere udkom i samme serie og af samme forfatter Hvad gør et egern? . Ligeledes er Den monsterstore bog med hylesjove vittigheder og gåder relevant, da det er en samling af tidligere udkomne gådebøger for børn og deres voksne - samlet i én bog

Til bibliotekaren
På bibliotekerne køber vi ind, når der udkommer nye gådebøger, fordi de gamle ofte er nedslidte. Det er en genre, der er efterspurgt til fornøjelseslæsning, og denne anbefaler jeg til indkøb. Leg med ord, som forekommer i denne bog, kan give inspiration til, at børn selv begynder at lave egne gåder

Lektør: Lisbeth Thue Hansen

I skolens dybe kælder af Leo Bech - flot anmeldelse fra bibliotekerne

I skolens dybe kælder

Kort om bogen
En dag beder Klaus, som er Jim og Lauras lærer, Jim om at gå ned i skolens kælder og hente et kort over Afrika. Laura bliver bange på Jims vegne. Men der er også noget at være bange for, viser det sig. For 8-11-årige. Lix 14

Beskrivelse
Krimi. Jim og Laura er venner - ikke kærester, som de af kammeraterne bliver drillet med - og går i klasse sammen. Skolens kælder bærer på en hemmelighed, og en dag, da Jim skal derned efter noget, bliver han bedøvet, og der bliver sat ild til det rum, som han er i. Branden bliver opdaget i tide, og da Jim er frisk igen, vil Laura og han opklare, hvem der gjorde det og hvorfor. Handlingen er i 11 kapitler, og der er tegninger i farver. Bog nr. 16 i "Solo serien". Bøgerne i serien er skrevet af forskellige forfattere og er selvstændige historier

Vurdering
Man skal kunne lide uhyggelige, krimiagtige og spændende historier, hvis man vil læse denne bog. I handlingen er der to brande, hvor børn er ved at indebrænde, en mørk og skummel kælder og voksne, man ikke kan stole på og mere i den stil. Den er spændende fortalt. Tegningerne er gode og hjælper til at forstå historien ved at vise meget af handlingen
Andre bøger om samme emne/genre
I Serien "Let-krimi" er der bøger, der er lige så lette at læse som denne, og som også er spændende, krimiagtige historier

Til bibliotekaren
Der er mange børn, der gerne vil læse denne slags bøger, men den er faktisk noget uhyggelig og kunne måske skræmme nogen. Det vil være værd at kende sine læsere, men i så fald er den også anbefalelsesværdig

Lektør: Vibeke Axelsen

Snøfte i knibe af Karsten S. Mogensen - flot anmeldelse fra bibliotekerne

Snøfte i knibe

Kort om bogen
Emil finder et pindsvin i haven. Det er kun en unge, og den er syg. Emil vil hjælpe den. Kan han det? Letlæst bog til begynderlæsere mellem 7 og 9 år

Beskrivelse
Vi følger Emil og hans families kamp for at hjælpe pindsvinet. De kører pindsvinet hen til Dorte, der er ekspert i at hjælpe pindsvin, for at få hende til at hjælpe. Hun tager pindsvinet i pleje, så det kan blive fodret op inden vinteren. Mens vi læser, lærer vi samtidig en masse om pindsvin og pleje af dem. Bogen har lix 11 og teksten er sat i korte, overskuelige afsnit

Vurdering
Det er en både sød og lærerig historie, som man bliver i godt humør af at læse. Bogen er illustreret af Keld Petersen. Illustrationerne støtter læsningen og er med til at fortælle historien
Andre bøger om samme emne/genre
Der findes ikke mange andre skønlitterære bøger om pindsvin, men bogen kan læses sammen med fagbøger som Pindsvin og Pindsvinet og dets unger

Til bibliotekaren
Begynderlæsere i indskolingen labber bøger i sig i store mængder og vil helt sikkert også læse denne bog, som ikke bare er en sød hverdagsfortælling, men også har et fagligt indhold. Bogen anbefales til samlingen af letlæsningsbøger både på skole- og folkebiblioteket

Lektør: Henrik Munch Jørgensen

Flot lektørudtalelse på Assimserien 1-4 af Lise J. Qvistgaard fra bibliotekerne:

Assim og de vilde løvers pagt (2015 i.e. 2014) - BOG
Anvendelse/målgruppe/niveau
En letlæst fantasy i en samlet fortælling, der er fordelt på fire bøger, som gør læsningen mere overkommelig for målgruppen fra slutningen af 2. klasse (8 år, lix 8-10/let 16-17). Bøgerne er til fritidslæsning

Beskrivelse
Drengen Assim er hovedperson i en klassisk fortælling, der foregår i et arabisk land. Assims far, der er jæger har tidligere reddet en såret løve, som har en essentiel plads i historien. Faren sidder fanget i emirens fængsel, fordi han har nægtet at skyde løver tæt ved paladset. En gammel, vis mand sørger for, at Assim bliver ledt ud på en manddomsprøve, hvor han bliver fanget af røvere, som bringer ham til en bjerghule. Her møder han pigen Rima, som også er slave for røverne. Sammen lykkes det dem at flygte og komme hen til Rimas forældre. Det viser sig, at emiren er Rimas onkel. Emiren vil dog ikke løslade Assims far, så Assim må klare det selv! Sproget er klart og levende. Teksten er sat i korte linjer i små afsnit. Bøgerne har indbydende forsider og illustrationer, der giver en ekstra dimension til fortællingen

Sammenligning
Historien minder om fortællingerne fra 1000 og en nat mht. miljø og opbygning. Temaet med drengen, der skal på en dannelsesrejse ses også i fx Maros rejse for samme målgruppe. Layout som i forfatterens udgivelse Det gyldne tårn

Samlet konklusion
En spændende fantasyfortælling om drengen Assim, der ved hjælp af drømmesyn og mod skal igennem forskellige prøvelser, inden han kan befri sin far fra emirens fængsel

Lektør: Kirsten Thorning Thagaard

Mystik på Ravnegården 1-4 af Jim Højberg. Flot anmeldelse fra bibliotekerne.

Højberg, Jim
Den mystiske grav (2014) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Fire letlæste gyserbøger i en ny serie Mystik på Ravnegården. Bøgerne kan bruges til læsetræning og fritidslæsning eller indgå i et emne om uhygge fra slutningen af 2. klasse (fra 8 år)

Beskrivelse
Fire klassiske gys med forskellige børn, der besøger samme lokalitet, Ravnegården, hvor der bor mystiske personer. I Monsternat skal Pelle og Jens arbejde på Ravnegården. De bliver sat til at grave en skat frem i kælderen om natten. Kisten viser sig at indeholde en zombie. I Varulven finder Hans og Gry en mystisk dagbog, som fortæller, hvad der vil ske af uhyggelige ting med dem selv. I Spøgelseshunden kommer Max og Pelle til gården. Pelle bliver angrebet og bidt af en uhyggelig hund. Samtidig bliver Max væk, og Pelle får mistanke om, at han er blevet forvandlet til den uhyggelige varulv. I Den mystiske grav skal Mathias og Gustav besøge Mathias' onkel Hubert på Ravnegården. Om natten graver Hubert en grav. Der sker mange mystiske ting, og drengene er i tvivl, om de eller en tjener skal begraves i graven. Fælles for alle historierne er, at læseren sidder tilbage med spørgsmålet, om der virkelig sker overnaturlige ting. Bøgerne kan læses i vilkårlig rækkefølge og uafhængigt af hinanden

Sammenligning
Der findes mange gyserbøger for målgruppen. Denne serie minder om fx Zoom-on-serien

Samlet konklusion
Fire klassiske gys og virkelig uhyggelige historier for begynderlæserne. Bøgerne foregår på samme lokalitet men med forskellige børn

Lektør: Kirsten Thorning Thagaard

Farlig ferie 1-4 af Kirsten Ahlburg. Flot anmeldelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten: : Bjørnen sover / forfatter: Kirsten Ahlburg ;
illustrator: Jarl Egeberg.- Elysion.- 36 sider.- (Farlig ferie ; 2).- Lix 16

Anvendelse/målgruppe/niveau
Serien Farlig ferie er ny - her de første fire titler, der egner sig til Iæsetræning.
Lix 16. Fra 2. klasse.

Beskrivelse
Kirsten Ahlburg viser med denne serie, at hun ved, hvordan man komponerer
nogle rigtig sjove, fantasifulde og vildt urealistiske historier, der helt sikkert vil
tilt¢ække målgruppen. Det gennemgående tema i alle fire for~llinger er en
familie på ferie, hvor storebror (jeg 'et') altid skal se efter lillebror. De har nogle
meget aktive og vilde foraeldre, der har travlt med at udfordre sig selv indenfor
alverdens sportslige aktiviteter. Historierne ender alle godt, men der er mange
konflikter undervejs. I junglen er farlige dyr, og en kvinde falder ned til
krokodillerne, og senere steger mændene aber på spid, som ligner babyer, og
lillebror er væk! På bjergvandring efterlader far og mor børnene, og lillebror
finder en bjørn, og han synger "Bjørnen sover" som i børnehaven. På
ubådssafari sidder båden fast i koralrevet, men alle bliver reddet, og da mor og
far skal ud at surfe og lege med delfiner, angriber en haj børnene ved stranden.
Bøgerne har sjove illustrationer, der understøtter den underfundige og letlæste
tekst.

Sammenligning
For samme målgruppe og med temaet ferie: Duk hovedet makker! af Rune
Fieischer.

Samlet konklusion
De fire første titler af Farlig ferie er fantasifulde, sjove og helt urealistiske, men
alle børn fra 2. klasse vil more sig, når de læser dem. Anbefales til alle
biblioteker og Iæringscentre - til fritidslån og Iæsetræning- her er kvalitet sat i
højsædet.

Lisbeth Thue Hansen

Mundheldserien anmeldt på det internationale bloggersite "Arfadia":

Kirsten Ahlburg har forfattet nogle sjove og anderledes historier med en god portion humor og fantasi. De vil tiltale de fleste børn. Bøgerne giver anledning til snak om ord og vendinger - det er altid godt. Keld Petersens tegninger understøtter teksten og giver det hele en ekstra gang kulør.

Dromeland - fin anmeldelse fra bogblogger

Dromeland er en fantasyserie i 5 bind om dromerne, der er et alfe-lignende folk. De bor i en landsby i Dromeland og bøgerne handler om deres kamp mod det onde. Dromeland beskyttes af den gode troldmand Ango, der har lagt en beskyttende, magisk ring rundt om landet. De tre første bøger i serien af afsluttende fortællinger og man behøver ikke at læse dem i en bestemt rækkefølge. De sidste to bøger er derimod en samlet fortælling delt i to.

I den første bog møder vi Nobel, som er dygtig til at skyde med bue og pil. Det plejer piger ellers ikke at være. Men hun øver sig lidt i smug. En dag kommer hun til at bevæge sig udenfor den magiske ring. Ringen der beskytter dromerne. Det er ikke til at vide, hvad der gemmer sig af farer på den anden side! Mørket falder på og Nobel må tænke sig om. Selvom hun er snedig kommer hun i fare, for inden længe dukker den onde troldmand Rahn og hans ravne op. Mon Nobel bliver taget til fange i hans kolde fangekælder? Eller klarer hun den?

I bog to møder vi pigen Ina, som har ansvar for at finde nogle bestemte blomster, som skal bruges i forbindelse med den store fest. Blomsterne står kun i blomst nogle få dage om året og hun kommer for sent. Heldigvis har hendes gode ven Mingus en fin idé, så han tager hende med længere ind i skoven. Mens de leder efter blomsterne bliver det koldt og det går op for hende, at de er kommet udenfor den beskyttende ring. Et uhyggeligt skrig lyder og en sort ravn kommer mod hende! Mon Ina slipper væk fra ravnen?

Og sådan fortsætter det over den klassiske skabelon med at rejse ud, finde noget/løse noget, de kommer udenfor ringen, det bliver farligt og spændingen stiger, de små helte lykkedes med det de skal og rejser hjem.

Bøgerne er dels læst af Tue på 9 år og læst højt for Johan på 5 år. Begge fandt serien både god og spændende.

Bøgerne er med et lixtal på 16 og 17 rimelig nemme at læse og dermed velegnede i indskolingen.

Anders Messer og Nanna Juhl Birch, Serien Dromeland, Bind 1-4, Illustreret af Keld Petersen, Forlaget Elysion, 2014

Fin anmeldelse af "Skøre eventyr" 1-4 af Jarl Egeberg

Jarl Egeberg: Skøre eventyr 1-4
Skrevet af Mette Bach Lindgaard

Sommerferien står for døren og det er vigtigt, at alle de små nye læsere holder læselysten og læseglæden ved lige. Det er derfor relevant at kigge efter god børnelitteratur til oplæsning og meget gerne til selvlæsning.

Et godt bud på læselette bøger er serien; Skøre eventyr fra Forlaget Elysion. Det er en serie på 4 eventyrbøger, der med et tvist underholder og styrker læselysten. Bøgerne er på lix 7 og kan læses af børn fra 1. – 3. klasse. De yngste læsere kan sagtens læse med og genkende de mest brugte ord.

Den første bog i serien, som kan læses helt uafhængigt af hinanden, er ”Sofie og dragen”. Sofie er en prinsesse, der keder sig rigtig meget. Hun gider ikke kysse flere frøer og den selvoptagede Prins Rolf lytter aldrig til Sofie. En dag kommer den røde drage og snupper Prinsesse Sofie. Den stikker af med hende og Rolf sætter efter, fast besluttet på at dræbe dragen. Men måske er det slet ikke så slemt at blive fanget af en drage….

Bøgerne er sjove og med historier der fanger. Illustrationerne er skæve og skøre og passer rigtig fint til fortællingerne. Det er Jarl Egeberg, der står bag både tekst og tegning.
De andre skøre eventyr er: Heksen og søen, Kongen der var vild med smør (min favorit) og Hans og kæmpen.

Jarl Egeberg, Skøre eventyr, Forlaget Elysion, 28 sider

Rigtig flot og positiv anmeldelse af "Midgård 1-4" af Lise J. Qvistgaard i lærernes fagblad, Folkeskolen:

”Midgård” består af fire lette bøger med en fortsat handling, der løber over de fire årstider inden for et år. Hovedpersonerne er Siri og Bjørn. Pigen Siri er den person, som læseren mest oplever handlingen igennem. Lix 8 og lettal 17 fortæller, at bøgerne er nemt tilgængelige for de fleste læsere fra omkring 2. klasse. Desuden sørger talrige illustrationer for, at læserne kan få et nogenlunde realistisk indtryk af levevilkårene for over 1.000 år siden. Indbindingen er solid, så bøgerne holder længe.

Siri og Bjørn stikker af fra Toke, som de er trælle hos, efter at de blev taget til fange af hans folk og har arbejdet længe under hårde omstændigheder. De to børn foretager en lang vandring for at komme hjem til den gård, som Siris forældre havde, og som blev taget af Tokes folk. Børnene udsættes for en række prøvelser og møder på deres vej flere af guderne. Især Siri er klog og tapper og klarer udfordringerne sammen med Bjørn.

Tro og overtro fra endnu tidligere tider går hånd i hånd, og overtro findes i flere passager. Om vinteren tager Siri og Bjørn sig af en dreng, der er løbet en lang vej efter hjælp til sin dødssyge far. Frosten er hård, og børnene er nødt til at gå ud at hente brænde for ikke at fryse ihjel. Uden for hytten står et væsen, som er på størrelse med en mand, men Siri stivner, da hun ikke kan se hans ånde. En jætte af frost.

De jævnlige gys, de to kløgtige børn, tro/overtro og historisk stof er ingredienser, som vil interessere eleverne. Som regel er drenge mest hooked på denne genre, men det, at helten står lidt i skyggen af heltinden, er et stort plus for pigernes fascination. Pippi Langstrømpe, Ronja Røverdatter og så Siri giver pigerne nogle seje forbilleder. Disse bøger er absolut et godt bud på klassens fælles læsning eller på elevernes egen.

Fin anmeldelse af "Dromeland 1-4" af Anders Messer og Nanna Juhl Birch fra bibliotekerne

Messer, Anders
De giftige bær (2014) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
En lille fantasy-serie om alfer, trolddom og det godes kamp mod ondskaben fortalt i et helt enkelt sprog og tilpas ufarligt i handlingen til at begynderlæsere i indskolingsalderen - primært de 6-8 årige - sagtens selv kan give sig i kast med historierne

Beskrivelse
De små historier udspiller sig omkring en landsby i Dromeland, hvor et alfe-lignende folk lever bag en magisk, beskyttende ring, som holder ondskaben borte. Ondskaben er personificeret ved troldmanden Rahn og hans sorte ravnehjælpere. I små, afsluttede historier følger man forskellige drome-børn, der - i forskellige kombinationer - havner udenfor den magiske ring i Betulaskolen og overfaldes af de sorte ravne. Herefter må den gode troldmand, Ango sammen med børnene klare ærterne og hæve forbandelserne. Der er ikke brugt megen plads på uddybning af personbeskrivelserne og det er alene den enkle, ydre handling, der driver historierne fremad. Sproget er ordknapt og enkelt og de ledsagende stregtegninger på kulørte baggrunde letter forståelsen, men tilføjer ikke nye lag eller særlig atmosfære - dertil er figurerne for flade og udtrykkene for ensartede

Sammenligning
Kan minde om lette fantasy-serier som Bødkers: Tusmørkekongen og Gotthardts: Elverfolkets skæbne. Den her anmeldte er dog en hel del lettere

Samlet konklusion
Enkle fortællinger om det godes kamp mod det onde, som udspiller sig i et let genkendeligt fantasyunivers. Udmærket, uforpligtende underholdning, der dog hverken sprogligt eller indholdsmæssigt sætter tydelige eller varige spor
Lektør: Jesper Holtoug

Suveræn anmeldelse af "Midgård 1-4" af Lise J. Qvistgaard fra bibliotekerne ...

Qvistgaard, Lise J.

Midgård : Sommeren - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Bøgerne henvender sig til børn fra ca. 2. kl. altså fra ca. 7-8 år. Da der er flere fremmede ord og navne, vil bøgerne være velegnede til klasse- og eller gruppelæsning, men kan også anvendes til selvlæsning

Beskrivelse
Gedigent bogudstyr, gode, udtryksfulde farvelagte tegninger og en veltilrettelagt tekst, danner rammen om denne serie. Sproget er enkelt, og formuleret i korte sætninger uden brug af unødige svære ord. Siri og Bjørn får mulighed for at slippe væk fra deres slavetilværelse hos Toke. Handlingen udspiller sig for mere end 1000 år siden, og de tror at Tor har holdt en hånd over dem. De møder guden Odin, der har sine to ulve med, og sammen med ham spiser de et måltid. Odin spår dem lykke i deres forehavende med at komme frem til Sønder Næs, hvor Siris far Ulfur en gang regerede. Rejsen fortsætter i bog 2. Her møder Siri og Bjørn Hord, som tilbyder dem ophold i sit hus. Siri møder guden Freja, som i skikkelse af en falk er ved at blive taget til fange, men Siri hjælper Freja, og får en flot belønning. I bog 3 kommer Siri i kamp med en jætte, mens Hedin er inde i huset. I bog 4 lykkes det Siri og Bjørn at nå frem til Ulfur, efter at de har mødt guden Ull. Bag i bøgerne er der en ordliste som forklarer ord og navne

Sammenligning
Kan sammenlignes med Odin får sin hest af Nils Hartmann

Samlet konklusion
Rigtig spændende bøger, der udover en god historie giver en god indføring i noget af den nordiske mytologi
Lektør: Boy Olesen

Flot anmeldelse af "Johan kan 1-4" af Keld Petersen fra bibliotekerne ...

Johan kan ikke lide piger (2014) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Her er 4 bøger om Johan til de allerførste læsere (lix 02-03) i 0.- 1. klasse - 6-7 år. De kan bruges til læsetræning samt have signalværdien af at være en rigtig bog. Forsiderne er iøjnefaldende og vil fange målgruppens interesse

Beskrivelse
Bogen Johan kan ikke lide piger handler om, hvordan Johan vil bombardere Emma med snebolde, men til sidst selv bliver offeret. I Johan kan klare en haj leger Johan, at han kan klare en i badekarret. Kampen bliver afbrudt, da han skal op af badet. Johan kan grave helt til Kina handler som titler antyder om Johan, der graver en tunnel og leger, at han kommer ud på den anden side af jorden, indtil han hører sin mor kalde. I Johan kan gemme en skat leger Johan pirat og gemmer sit slik som en skat og laver et skattekort. Næste dag er skatten væk. Emma har fundet den og giver den tilbage til Johan. Fire små gode historier, som har lidt progression fra bind 1-4. Forfatteren har selv på bedste vis illustreret med helsidebilleder hver enkelt bog igennem. Alle tostavelsesord har delestreger. Lix 02-03 og lettal mellem 6 og 10

Sammenligning
Sværhedsmæssigt ligger bøgerne på niveau med Birgit Lunds bøger om Seje Selma (12/26). Indholdsmæssigt ligger de på linje med Hans Chr. Hansens bøger om Ib Basse Olsen

Samlet konklusion
Oplagt anskaffelse til de allerførste læsere i 0.-1. klasse (6-7 år) for både børnebiblioteket og skolens pædagogiske læringscenter
Lektør: Karsten Boll

Flot anmeldelse af "Lynet" af Kirsten Ahlburg fra bibliotekerne

Anvendelse/målgruppe/niveau
Letlæst bog på lix 15 til den første selvstændige læsning. Målgruppen er børn mellem 7-9 år, nok især fodboldglade drenge


Beskrivelse
Anton elsker fodbold og er hurtig som et lyn. Derfor får han tilnavnet "Lynet". Han har svært ved at sidde stille og interesserer sig ikke for sin skolegang. Hele hans verden handler om fodbold. En dag han er til kamp, bliver det et forfærdeligt uvejr og alle forlader banen. Undtagen Anton. Lynet slår ned tæt på Anton, der falder om, men overlever. Teksten er sat i korte, overskuelige afsnit. Ordvalget er velkendte hverdagsord og det fortalte univers er også velkendt for læseren. Så det er en dejlig letlæst bog for fodboldglade drenge og piger. Keld Petersen har tegnet illustrationer til teksten. illustrationerne understøtter forståelsen af det læste godt og appellerer til målgruppen


Sammenligning
Der er altid stor efterspørgsel på letlæste bøger om fodbold til indskolingen. Der udgives derfor også mange bøger om emnet. Målgruppen vil også gerne læse Jørn Jensens serie om Kasper eller hans lidt lettere serie om Mark. Knoglerød IF erobrer verden, 2013, er lidt sværere at læse, men vil også falde i målgruppens interesse


Samlet konklusion
God letlæst fodboldhistorie for fodboldglade børn mellem 7-9 årLektør: Henrik Munch Jørgensen

Flot anmeldelse af "Truet af en vild tyr" af Leo Bech fra bibliotekerne

Truet af en vild tyr (2014) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Velegnet som selvlæsning, når begynderlæsningens udfordringer er ovre, fra ca. 1.-2. kl. altså fra ca. 7-8 år

Beskrivelse
Godt bogudstyr og pænt layout, er førstehåndsindtrykket af denne bog. En letlæselig tekst, uden svære ord og sat i overskuelige afsnit, iblandet sjove, gode og farvelagte tegninger - der samlet set danner en god historie. Jeppe og Lisa tager i skoven, hvor de har en hemmelig hule. Jeppe bliver pludselig forfulgt af en vild tyr, og han må søge beskyttelse i det hule træ. Lisa får til sidst tilkaldt hjælp, og tyren bliver skudt. Det er nemt for læseren at forstå, hvor uhyggeligt det må være for Jeppe at blive efterstræbt af en vild tyr

Sammenligning
Kan sammenlignes med bl.a. Den farlige drage af Grete Sonne

Samlet konklusion
Spændende, velskrevet og veltegnet bog, der helt sikkert vil få mange læsere

Lektør: Boy Olesen

Flot anmeldelse af "Hvad gør et egern...?" fra bibliotekerne

Hvad gør et egern? : og andre gåder for børn (2014) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Gådebog til børn fra 8 til 12 år. Til børn som kan se det sjove ved, at ord kan have flere betydninger

Beskrivelse
Bogen indeholder 21 gåder. Hver gåde bliver præsenteret på en hel side med tekst og tegning. Svaret på gåden står bag på siden og bliver også vist med både tekst og tegning. Illustrationerne er enkle farvede tegninger, med et let humoristisk strøg. De fleste af gåderne er bygget op omkring ord, som kan betyde flere ting, så gåderne samtidig virker som vittigheder. Der er fx landmanden, som gerne vil ned på motorvejen, fordi der er så lange køer, og kanonkongen som blev træt af sit job i det lange løb. Teksten er sat med store typer. Der er ordforklaringer på de sider, som indeholder svære ord

Sammenligning
Samme forfatter har skrevet og illustreret Læs og gæt gåder bind 1-5 med lix 4, og Hvor mange indianere? - og 59 andre gåder med lix 19. Den nye bog har lix 12+ og minder mest om Hvor mange indianere? - og 59 andre gåder

Samlet konklusion
Indbydende lille gådebog, som appellerer til det sjove ved at lege med ord. Kan måske inspirere læserne til selv at prøve

Lektør: Inge Lykke

Flot anmeldelse af "Rolf er ren" af Mikkel Messer og Christina Muhs Nielsen fra bibliotekerne ...

Rolf er ren

Anvendelse/målgruppe/niveau
Frilæsningsbog til børn fra 7-9 år. Til børn som har knækket læsekoden

Beskrivelse
Der er ikke tvivl om, at det er cykelrytter Rolf Sørensen, som er årsag til titlen. Men i bogen er Rolf et rensdyr, som elsker at cykle. Dagen før det store cykelløb, møder han rotten Do-ping, som tilbyder ham en drik, der kan gøre ham stærk, så han kan vinde cykelløbet. Ellers tak siger Rolf, han er ren. Næste dag kommer Rolf skidt fra start og kan ikke nå førerfeltet, hvor ørnen og en gul fugl ligger. Faktisk bliver han sidst. Deltagerne bliver lægeundersøgt og alle har grønne tunger, fordi de har drukket Do-pings drik. De bliver diskvalificeret, og Rolf bliver udråbt som vinder. Han lod sig ikke lokke. Han er ren. Teksten er sat med store typer i korte linjer. Illustrationerne er enkle farvede tegninger for børn. Der er næsten illustrationer på alle sider

Sammenligning
Illustratoren er kendt fra serien Bogrejsen fra forlaget Elysion og forfatterne fra serien Giga gys fra samme forlag. Den nye bog er meget sammenlignelig med disse to serier i opbygning og sprog

Samlet konklusion
Moralen i historien er, at man ikke skal lade sig lokke og dermed snyde, ærlighed betaler sig. At forfatteren har ladet sig inspirere af sætningen "Rolf er ren", er det nok kun de voksne, der evt. kigger med, som opdager.

Fin lille letlæsningsbog

Lektør: Inge Lykke

Flot anmeldelse af "Monstret i kælderen" af Karsten S. Mogensen fra bibliotekerne

Monstret i kælderen

Anvendelse/målgruppe/niveau
Denne letlæste gyser har lix 15 og kan læses af børn mellem 9 og 11 år med hang til uhyggelige fortællinger. Bogen er velegnet til læsetræning, men kan derudover også anvendes undervisningsmæssigt i forbindelse med arbejde med gysergenren i faget dansk i indskolingen og på mellemtrinnet. Det er en velkomponeret gyser med et godt plot og gode genretræk

Beskrivelse
Den ældre dreng Torben er altid på nakken af Klaus og hans to venner Kaj og Sven. En dag får de nok og planlægger at sætte en stopper for drillerierne en gang for alle. Planen er, at Klaus skal lokke Torben ned i boligblokkens kælder, hvor der ifølge rygterne lever et farligt monster. Kaj og Sven skal så forklædt som monstre skræmme Torben. Alt går som planlagt og Torben bliver skræmt fra vid og sans. Problemet er bare, at Kaj og Sven aldrig nåede ned i kælderen, så noget andet må have skræmt ham. Teksten er sat i korte afsnit og overskuelige kapitler suppleret med helsides illustrationer, som fanger bogens uhyggelige stemning godt. Det er et godt gys, som giver læseren små ledetråde hen mod den overraskende afslutning samtidig med at spændingen bevares

Sammenligning
Målgruppen vil også gerne læse tilsvarende gyserfortællinger som de populære serier Let gys og Koldt blod

Samlet konklusion
Letlæst gyserfortælling med et godt plot og en overraskende afslutning

Lektør: Henrik Munch Jørgensen

Flot anmeldelse af Lise J. Qvistgaard "Det Gyldne Tårn 1-4" på Bogblogger.dk

”Det gyldne tårn” er en fantasyserie om pigen Isa, der bor på den lille ø Kami, mod vest i Gråhavet.
En dag finder hun en magisk bog, Libro Magia. Bøger betyder meget for Isa, så da bogen fører hende ud på en lang og spændende rejse fyldt med eventyr, er Isa klar. De rette ejere, af den magiske bog skal findes og den må for alt i verden ikke komme i hænderne på kongen.

Serien om Det gyldne tårn, er opdelt i 4 bøger, hvor vi følger Isas rejse. Hun kommer til kongens by, hvor hun møder stalddrengen Lino. De to bliver venner og da Isa fortæller Lino hendes hemmelighed om den magiske bog, beslutter de sig for at rejse af sted sammen.

Rejsen fører dem gennem Dyster-Skov, hvor de små magiske alfer kan føre dem på rette vej. Uheldigvis er kongens mænd på sporet af dem, men de narrer dem og finder ud af skoven og hen til Gydjens hus. Hun kan hjælpe dem med at finde Det Gyldne Tårn.

Bøgerne er en samlet fortælling, fordelt på 4 letlæsningsbøger med et lixtal på 9-10. Derfor kan de læses af de yngste eller lidt usikre læsere og det er dejligt, med en håndfuld kvalitetsbøger til den målgruppe, så den spirende læselyst får lov at udvikle sig.

Fantasygenren byder på både spænding og magi. De overnaturlige aspekter passer godt ind i den verden Lise J. Qvistgaard har skabt omkring myten om Det Gyldne Tårn. Med både en dreng og en pige blandt hovedpersonerne, henvender bogen sig til begge køn og med de fine illustrationer af Pernille Hinnerup Jensen, er bøgerne meget læsevenlige. De gør sig godt med farvede illustrationer og indbundet som hardback.

Og mon ikke der venter flere eventyr forude for Isa og Lino…

Lise J. Qvistgaard, Serien om Det gyldne tårn: Den magiske bog, I kongens by, Dyster-skoven, De Vise Syv. Forlaget Elysion, 44 sider, 2013

Flot anmeldelse af Kirsten Ahlburg, Saraserien 1-4, på "æseløre.dk"

Ny pigeserie

Saras forældre skal skilles. Øv. Sara flytter fra Århus til Ry med sin mor. Her starter hun på en ny skole. Det er ikke så sjovt. Slet ikke når man kommer til at stjæle et blad sammen med sin nye veninde. Den dårlige samvittighed plager Sara.

Det er et helt nyt liv for Sara. Hun skal ikke bare vænne sig til en ny by, en ny skole og nye venner. Men også til at være skilsmissebarn. Det er ikke altid sjovt.

Kirsten Ahlburgs nye serie er en rigtig pigeserie med emner, som de fleste piger genkender. Det er bøgernes styrke. Sara er en hel almindelig pige på ni år, som bokser med livets udfordringer, præcis som alle andre piger på ni år.

Kirsten Ahlburg har presset en hel almindelig historie ned på lix 16, og har gjort den spændende, vedkommende og hyggelig - alt sammen på en gang.

Læs alle fire bøger i Sara serien: Dumme far, siger jeg bare!, Det skulle være forbudt at flytte!, Jubii, jeg har ferie! og Bliver jeg en rigtig søster… eller bare en halv?

Sara serien 1-4, skrevet af Kirsten Ahlburg. Illustreret af Pernille Hinnerup Jensen. Forlaget Elysion, 2013. 36 sider hver

Flot anmeldelse af Kirsten Ahlburg, Saraserien 1-4, på "bogblogger.dk"

Sara er ni år og på vej igennem den værste sommer nogensinde. For mor og far skal skilles. De siger de er venner, men de skændes rigtig meget, så det er ikke nemt at forstå. Sara skal flytte med mor til Ry og hun savner far, der stadig bor i Århus, med en ny ung kæreste.

Det er svært at flytte, få nye venner, starte i ny skole og savne alt det der var engang.

I bøgerne om Sara følger vi hende i dagbogsform, med de oplevelser og tanker hun har hen over sommeren. Serien fortsætter henover efteråret og slutter af om vinteren. Hvor Sara skal holde juleaften uden far og hvor mor er meget ked af, at fars nye kæreste nu er gravid.

Der er 4 bøger i serien og de skal læses i træk, for det er spændende at følge Sara. Der bliver berørt mange temaer udover skilsmisse, for hvordan er det at flytte, finde nye venner og det der med drenge er faktisk også lidt spændende.

Bøgerne er læsevenlige med en lix på 16 og med mange fine illustrationer. Det er genialt at dele historierne op, så bøgerne er korte og fortsætter i næste bog – på bedste serievis. Det er meget spiseligt for de 8-12 årige.

Bøgerne er skrevet af Kirsten Ahlburg og Pernille Hinnerup Jensens illustrationer rammer plet og passer rigtig godt til fortællingerne. Kirsten Ahlburg har skrevet et væld af bøger for børn og unge.

Jeg kender en flok piger, der vil kaste sig over Sara-bøgerne og det er oplagt, at der kommer flere til. For der er mange gode emner at tage fat på og dagbogsformen giver plads til store følelser og tanker fra et pigeliv.

I serien om Sara er følgende titler udkommet: ”Dumme far, siger jeg bare”, ”Det skulle være forbudt at flytte”, ”Jubi, jeg har ferie” og ”Bliver jeg en rigtig søster – eller bare en halv”.

Kirsten Ahlburg, Forlaget Elysion, 2013, 36 sider

Sara serien 1-4. Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne.

Anvendelse/målgruppe/niveau
Frilæsningsbøger til børn fra 8 til 10 år. Børn, hvis forældre er skilt, vil især kunne identificere sig

Beskrivelse
En ny serie om Sara, hvis forældre bliver skilt i den første bog. Fra Århus flytter Sara og mor til Ry, mens far bliver i Århus i et rækkehus. Far har en ny kæreste. I Dumme far, siger jeg bare! fortæller Sara om, hvordan det er at rejse fra sin bedste veninde og begynde i en ny skole. Her møder hun Freja, som hun hygger sig med. Desværre viser det sig, at Freja stjæler slik og blade i den lokale Kvickly. I Det skulle være forbudt at flytte! besøger Sara far, hun begynder at gå til sang sammen med Ella, og hun får en ny nabo, som hedder Lasse. Han kommer til at gå i samme klasse som Sara. I Jubi, jeg har ferie! er Sara og mor på ferie i Lalandia, og hos far i Århus møder Sara Gitte, som er fars nye kæreste. I Bliver jeg en rigtig søster - eller bare en halv? går det rigtig godt med vennerne i Ry, og da Sara besøger far, får hun at vide, at Gitte venter sig. Illustrationerne er naturtro farvede tegninger. Teksten er sat i vers med lidt forstørrede typer. Lix 16

Sammenligning
Bøger, som også handler om skilsmisse og venskaber, er fx Frøken Fine skal til fødselsdag, 7-9 år, og Veronika lyder som harmonika, 9-12 år. Med hensyn til sværhedsgrad lægger denne nye serie sig midt mellem disse to titler

Samlet konklusion
Rigtig gode bøger om venskaber og tanker om skilsmisse set fra barnets side

Lektør: Inge Lykke

Det Gyldne Tårn 1-4. Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne.

Anvendelse/målgruppe/niveau
Serien henvender sig til den dygtige læser i anden klasse og op til svage læsere i femte. Bøgerne kan bruges til træning af indholdslæsning, som en del af et forløb om fantasygenren, som oplæg til børnenes meddigtning eller til ren underholdning. I de yngste klasser vil den også kunne anvendes til oplæsning

Beskrivelse
En fantasy-fortælling fordelt over fire bind. Pigen Isa finder en magisk bog, der vender op og ned på hendes liv. Bogen tilhører syv alfer, der bor i et gyldent tårn. Den skal bringes tilbage til dem inden landets onde konge får fat i den. Mange farer venter Isa på rejsen, og opgaven bliver ikke nemmere af at Det Gyldne Tårn er forsvundet på grund af en konflikt mellem alfer og mennesker. Hun møder også enkelte hjælpere; stalddrengen Lino, et par alfer og den lidt uhyggelige Gydje, der er den eneste, som kan kalde tårnet frem igen. Hver bog slutter på en måde, så læseren vil kaste sig over den næste. Historien er ledsaget af nogle få farveillustrationer i typisk fantasystil. De medvirker til at give stemning og kan bruges til at snakke om tekstens forskellige personer. Sætningerne er relativt korte og sproget er enkelt. Det passer godt til målgruppen. Der vil være børn, der har behov for hjælp til at bevare overblikket over handlingen. Bøgerne bør læses i rækkefølge

Sammenligning
Fantasyserie i samme fine kvalitet som forfatterens to andre: Den Grå Safir ogBørnene fra Østlandet

Samlet konklusion
Fantasygenrens fans vil føle sig rigtig godt underholdt, og nye vil sikkert komme til.

Lektør: Mads Overmark

Alma og Kamari 1-8. Flot lektørudtalelse fra bibliotekerne.

Anvendelse/målgruppe/niveau
Ny begynderlæsningsserie til de første læsere. Den kan bruges til selvstændig læsetræning i 0.-1. klasse og til fritidslån for de 6-7-årige på børnebiblioteket og skolens læringscenter

Beskrivelse
Forfatteren, som også kendes for andre begynderlæsningsserier, har her lavet en serie med to piger som hovedpersoner - Alma og Kamari. Hun har placeret dem i otte hverdagssituationer. De bygger hule, er i svømmehallen, løber på skøjter, er i cirkus, har vandkamp i haven, redder tvillingerne David og Simon fra at komme i slagsmål, er på campingtur med Almas forældre og er på sejltur, hvor de skal dykke. I alle situationer sker der noget uventet, som heldigvis ender godt. Hver bog afsluttes med 5 kontrolspørgsmål, som læseren kan bruge til at genkalde sig handlingen. Løsningen på de 5 spørgsmål er på bagerste side skrevet spejlvendt. Sprogligt er alle historier dialogrige - og lette at læse (lix 04 - lettal mellem 12 og 16). Keld Petersens illustrationer understøtter fint historiernes indhold

Sammenligning
Der er utroligt mange kvalitetsbøger til begynderlæsning. Denne serie hører til blandt forfatterens bedste og kan sammenlignes med bøgerne om Ib Basse Olsen eller Fleischers bøger om Otto

Samlet konklusion
God og anvendelig begynderlæsningsserie for de første læsere i 6-7 års alderen. Oplagt anskaffelse til skolernes læringscentre og til børnebibliotekerne

Lektør: Karsten Boll

Flot anmeldelse af "Lars Tyndskids mark" på bogrummet.dk

Lars har en dejlig bod på torvet, og hver onsdag står folk i lange køer for at få fat i goderne. "det smager som dengang jeg var barn" siger en gammel mand der har taget en bid af Lars' store gulerod. "En ad gangen" råber Lars, da folk maser sig frem "Her er jo nok til en hel børneflok, og jeg har kun betalt 50 kroner for det!" Siger en ung dame, da hun går hjem med sine varer. Og ja. Alt er billigt hos Lars. Billigt, stort og godt. Men.....hvordan får Lars så fine grøntsager, hvad er den hemmelige opskrift. Og hvorfor styrter han lige pludselig af sted, når han står og sælger sine vare? Poul og Per der også har en bod beslutter at finde ud af hemmeligheden, så de også kan tjene en masse penge og blive stenrig.

Vi kender alle mange af de talemåder og mundheld der er i det danske sprog, men de færreste af os ved hvorfra de er opstået, hvilket også kan gøre det vanskeligt at forklare vores børn hvad de betyder.
Med Kirsten Ahlburg's nye bog serie "Mundheld serien" har hun forsøgt at rode bod på dette.
Serien består ud over Lars Tyndskids mark pt. af tre billedbøger ”Emil og den røde maling”, ”Derude hvor kragerne vender”, ”Lars og Ida har sommerfugle i maven”, til aldersklassen 5-8 år når det gælder højtlæsning og til selvlæsning i 2-3 klasse.

Lars Tyndskids mark er en flot illustreret bog, i super lækker kvalitet og med et meget velskrevet og humoristisk sprog, der gør det sjovt også for voksne at læse bogen sammen med børn. Hos os har vi da grinet meget og lavet pruttelyde, samtidig med at vi nu godt ved, at Lars tyndskids mark ligger lidt længere ude end der hvor kragerne vender.

5 stjernet anmeldelse af "Emil og den røde maling" på "Palles Gavebod" på bibliotekerne

*****
Emil og den røde maling
den er god fordi Emil misforstår hvad male byen rød betyder så maler han sine vække røde men han kan ikke nå til det øverste han siger mig og far maler det i morgen.
han maler sine vække røde fordi barnepigen Amalie er faldet i søvn:)

Mundheldserien - Flot anmeldelse på "Æseløre.dk"

Mundheldserien, af Kirsten Ahlburg

Mundheld

Kirsten Ahlburgs nye serie tager udgangspunkt i mundheld, som er faste dele af det danske sprog.

Læs om Lars, som sælger flotte og store grøntsager. De andre grønthandlere er misundelige - hvordan bliver Lars´s grøntsager så lækre? De beslutter sig for at finde ud af hans hemmelighed. Hvad er den? Læs selv om det hele i Lars Tyndskids mark.

Emils forældre skal ud og male byen rød. Det lyder vildt spændende og også lidt mærkeligt. Da Emil kommer i seng, tænker han på de mange liter røde maling hans forældre skal bruge. Emil får en idé… Hvad den går ud på, må du selv læse i Emil og den røde maling.
                       
Ida er spændt, for hun skal begynde i 0. klasse. Hun glæder så meget at hun ikke kan spise noget. far siger, at det er fordi hun har sommerfugle i maven. Ida bliver forvirret. Har hun slugt en sommerfugl? Måske, for det kilder nede i maven. Læs om Ida og alle hendes sommerfugle i Ida har sommerfuge i maven.

Endelig får Emmas mor ferie. Herligt, for normalt har hun altid travlt. Også i weekenderne. Derfor vil Emma have sin mor helt for sig selv i ferien og tager hende med helt Derude hvor kragerne vender.

Disse fire billedbøger er gode til højtlæsning for børn i indskolingen. Det er her, de begynder at tænke mere abstrakt og lærer sprogets almindelige idiomer at kende. Mundheldserien er med til at understøtte denne indlæring.

Kirsten Ahlburg har forfattet nogle sjove og anderledes historier med en god portion humor og fantasi. De vil tiltale de fleste børn. Bøgerne giver anledning til snak om ord og vendinger - det er altid godt.

Keld Petersens tegninger understøtter teksten og giver det hele en ekstra gang kulør.

Kirsten Ahlburg er en særdeles produktiv forfatter. Måske har du allerede læst nogen af hendes bøger. Her er et par af dem: Hjemløs, V, Nice eller nederen og Luksusdyret Lulu . De første to har hun forøvrigt skrevet sammen med sin søn Morten Ahlburg.

Mundheldserien: Lars Tyndskids mark, Emil og den røde maling, Ida har sommerfugle i maven, Derude hvor kragerne vender, skrevet af Kirsten Ahlburg. Illustreret af Keld Petersen. Forlaget Elysion, 2013. 24 sider i hver bog.

Solo serien "Farlig fritid" Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Rich, Lisa Rossavik
Farlig fritid (2013) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Bogen kan, grundet det lave lix-tal læses fra ca. 3. kl. altså fra ca. 10 år - indholdet har dog en lidt ældre målgruppe ca. fra 5.-6. kl. altså fra ca. 12 år, derfor vil det være godt med voksendeltagelse i forhold til de yngste

Beskrivelse
Læsepædagogisk veltilrettelagt bog, der tager meget hensyn også til dem, som måske ikke læser så meget. Siderne er overskuelige, med mange afsnit og sproget er udtrykt i enkelte sætninger og uden brug af svære ord. 16-årige Frank er smidt ud af skolen, og er så småt ved at etablere en kriminel løbebane, sammen med sine to medløber-venner fra 6. kl. Om morgenen i ly af mørket overfalder de cyklister for at røve mobiltelefoner og penge, dette overgår også Tine, som er Markus' søster. Ved fælles hjælp lykkes det at få pågrebet gerningsmændene. Det er en spændende historie, hvor der hele tiden sker noget. Der er enkelte farvelagte tegninger, der fint støtter teksten

Sammenligning
Kan sammenlignes med Narkoringen af Jørgen Hartung Nielsen og med Drengen der så på af Dorte Lilmose, der dog har et større lix-tal

Samlet konklusion
God bog med et dramatisk indhold, som ligger meget tæt op ad virkeligheden

Lektør: Boy Olesen

Solo serien "Vi må hjælpe Citronen!" Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Lund, Bent T., f. 1946
Vi må hjælpe Citronen! : fem børn under 2. verdenskrig (2013) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Læsebearbejdet bog på lix 9 skrevet målrettet børn fra 6.-7. klasse og opefter med læsevanskeligheder, men yngre læsere kan også være med. Selve fortællingen er en fiktiv historie fra modstandskampen under 2. verdenskrig. Bogen kan lystlæses eller anvendes skolemæssigt i forbindelse med et forløb om 2. verdenskrig, hvor bogen giver muligheder for, at læsesvage unge også kan få en læseoplevelse

Beskrivelse
Fem børn bliver under 2. verdenskrig indblandet i Flammen og Citronens modstandskamp. En farlig kamp, som kan have døden til følge. Men med lidt list og fælles hjælp lykkes kampen. Bent T. Lund har et omfattende og meget varieret læsebearbejdet forfatterskab bag sig overvejende for de yngre læsere. Denne bog er skrevet målrettet de unge læsere med et lidt mere alvorligt indhold. Historien er verssat og fortælles overvejende via replikker, hvilket nogle gange gør det svært at finde rundt i handlingen

Sammenligning
Bogen kan læses i forlængelse af filmen Flammen og Citronen, 2008. Klavs Becker Larsens bøger Den hemmelige brigade, 2009 og Sabotør, 2005 har begge et højere lixtal end denne bog, men kan også anbefales som læsebearbejdede bøger om modstandskampen

Samlet konklusion
Læsebearbejdet fortælling med fart og spænding for unge læsere om modstandskampen under 2. verdenskrig

Lektør: Henrik Munch Jørgensen

"Krimiserien 5-8." Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Mogensen, Karsten S., f. 1954
Boller op, boller ned (2013) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
De fire små detektivhistorier henvender sig til børn i indskolingsalderen, som er forbi de første vanskeligheder med læsningens kunst. Bøgerne egner sig med deres enkle, identificerbare spændingshistorier primært til drenge mellem 6 og 8 år. Sværhedsgrad: Lix 9-12

Beskrivelse
Helt enkle småforbrydelser opklares af de to venner, Verner og Viggo. Lige meget hvor de to drenge er, lurer forbrydelsen. Lige fra forsikringssvindel, uforklarlige indbrud, tyveri af påhængsmotorer til et bortkommet lam - Verner og Viggo klarer ærterne og leverer forbryderne til ordensmagten. Historierne er stilfærdigt spændende med simpelt fremadskridende handling og ingen besværligt sammensatte karakterer. Enkelt og ligetil - og dermed også både lidt kedeligt og meget forudsigeligt. Keld Petersen illustrerer i samme fortælletone som handlingen: Enkelt, éntydigt og forklarende

Sammenligning
Der findes efterhånden temmelig mange krimier for børn - også for begynderlæserne. Som eksempler kan nævnes serierne Bertil og Co og Seje Selma, som ofte har en krimi-intrige som rammehistorie. Den her anmeldte er imidlertid mere ensartet og "renere" indenfor genren - og desuden klart mere éntydig i sit drengeunivers

Samlet konklusion
Let læselig og helt uforpligtende underholdning kan være udmærket i den daglige læsetræning. Uden på nogen måde at være bemærkelsesværdige, leveres her enkle, lette drenge-krimihistorier uden så mange dikkedarer

Lektør: Jesper Holtoug

Derude, hvor kragerne vender. Superflot lektørudtalelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten
Derude, hvor kragerne vender (2013) - BILLEDBOG

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bøgerne er beregnet til dialogisk oplæsning for 0. og 1. kl. altså for 6-7-årige. Kan selvlæses fra ca. 8 år altså fra ca. 2. kl

Beskrivelse

Mundheld er en sjov idé som grundlag for en bogserie. Læserne vil aldrig i fremtiden komme i tvivl om, hvad dette eller hint mundheld betyder, da de netop kan knytte de gode historier dertil. Ida har sommerfugle i maven, da hun skal begynde i 0. kl. som de voksne udtrykker det - men Ida synes da ikke hun har slugt nogle sommerfugle. Mor og far skal til fødselsdagsfest inde i byen og male byen rød, som far siger, og Emil vil også male rødt, det går så udover hans værelse. Lars Tyndskid har de bedste og flotteste grøntsager man kan tænke sig, og der er rift om at få eneforhandlingen. Der bliver nogen overraskelse, da fidusen afsløres. Emma synes nu, det kunne være sjovt at cykle derud, hvor kragerne vender, men mor har altid så travlt, heldigvis kommer der en efterårsferie. Bøgerne er gennemillustrerede med udtryksfulde farvelagte tegninger, der sammen med teksten danner nogle rigtig gode og sjove historier. Sproget er velformuleret og læsepædagogisk veltilrettelagt, layoutet er imødekommende og teksterne er opsat i overskuelige afsnit med en god typografi. Bogudstyret er af højeste kvalitet

Sammenligning

Kan sammenlignes med titlerne i Os fra Blomsterkvarteret af Dy Plambeck & Charlotte Pardi, som dog er lidt sværere at læse. Kan ligeledes sammenlignes med titlerne i serien Frøken Ignora i vandtårnet af Katrine Marie Guldager

Samlet konklusion

Supergode bøger

Lektør: Boy Olesen

Lars Tyndskids mark. Superflot lektørudtalelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten
Lars Tyndskids mark (2013) - BILLEDBOG

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bøgerne er beregnet til dialogisk oplæsning for 0. og 1. kl. altså for 6-7-årige. Kan selvlæses fra ca. 8 år altså fra ca. 2. kl

Beskrivelse

Mundheld er en sjov idé som grundlag for en bogserie. Læserne vil aldrig i fremtiden komme i tvivl om, hvad dette eller hint mundheld betyder, da de netop kan knytte de gode historier dertil. Ida har sommerfugle i maven, da hun skal begynde i 0. kl. som de voksne udtrykker det - men Ida synes da ikke hun har slugt nogle sommerfugle. Mor og far skal til fødselsdagsfest inde i byen og male byen rød, som far siger, og Emil vil også male rødt, det går så udover hans værelse. Lars Tyndskid har de bedste og flotteste grøntsager man kan tænke sig, og der er rift om at få eneforhandlingen. Der bliver nogen overraskelse, da fidusen afsløres. Emma synes nu, det kunne være sjovt at cykle derud, hvor kragerne vender, men mor har altid så travlt, heldigvis kommer der en efterårsferie. Bøgerne er gennemillustrerede med udtryksfulde farvelagte tegninger, der sammen med teksten danner nogle rigtig gode og sjove historier. Sproget er velformuleret og læsepædagogisk veltilrettelagt, layoutet er imødekommende og teksterne er opsat i overskuelige afsnit med en god typografi. Bogudstyret er af højeste kvalitet

Sammenligning

Kan sammenlignes med titlerne i Os fra Blomsterkvarteret af Dy Plambeck & Charlotte Pardi, som dog er lidt sværere at læse. Kan ligeledes sammenlignes med titlerne i serien Frøken Ignora i vandtårnet af Katrine Marie Guldager

Samlet konklusion

Supergode bøger

Lektør: Boy Olesen

Emil og den røde maling. Superflot lektørudtalelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten
Emil og den røde maling (2013) - BILLEDBOG

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bøgerne er beregnet til dialogisk oplæsning for 0. og 1. kl. altså for 6-7-årige. Kan selvlæses fra ca. 8 år altså fra ca. 2. kl

Beskrivelse

Mundheld er en sjov idé som grundlag for en bogserie. Læserne vil aldrig i fremtiden komme i tvivl om, hvad dette eller hint mundheld betyder, da de netop kan knytte de gode historier dertil. Ida har sommerfugle i maven, da hun skal begynde i 0. kl. som de voksne udtrykker det - men Ida synes da ikke hun har slugt nogle sommerfugle. Mor og far skal til fødselsdagsfest inde i byen og male byen rød, som far siger, og Emil vil også male rødt, det går så udover hans værelse. Lars Tyndskid har de bedste og flotteste grøntsager man kan tænke sig, og der er rift om at få eneforhandlingen. Der bliver nogen overraskelse, da fidusen afsløres. Emma synes nu, det kunne være sjovt at cykle derud, hvor kragerne vender, men mor har altid så travlt, heldigvis kommer der en efterårsferie. Bøgerne er gennemillustrerede med udtryksfulde farvelagte tegninger, der sammen med teksten danner nogle rigtig gode og sjove historier. Sproget er velformuleret og læsepædagogisk veltilrettelagt, layoutet er imødekommende og teksterne er opsat i overskuelige afsnit med en god typografi. Bogudstyret er af højeste kvalitet

Sammenligning

Kan sammenlignes med titlerne i Os fra Blomsterkvarteret af Dy Plambeck & Charlotte Pardi, som dog er lidt sværere at læse. Kan ligeledes sammenlignes med titlerne i serien Frøken Ignora i vandtårnet af Katrine Marie Guldager

Samlet konklusion

Supergode bøger

Lektør: Boy Olesen

Ida har sommerfugle i maven. Superflot lektørudtalelse fra bibliotekerne

Ahlburg, Kirsten
Ida har sommerfugle i maven (2013) - BILLEDBOG

Anvendelse/målgruppe/niveau

Bøgerne er beregnet til dialogisk oplæsning for 0. og 1. kl. altså for 6-7-årige. Kan selvlæses fra ca. 8 år altså fra ca. 2. kl

Beskrivelse

Mundheld er en sjov idé som grundlag for en bogserie. Læserne vil aldrig i fremtiden komme i tvivl om, hvad dette eller hint mundheld betyder, da de netop kan knytte de gode historier dertil. Ida har sommerfugle i maven, da hun skal begynde i 0. kl. som de voksne udtrykker det - men Ida synes da ikke hun har slugt nogle sommerfugle. Mor og far skal til fødselsdagsfest inde i byen og male byen rød, som far siger, og Emil vil også male rødt, det går så udover hans værelse. Lars Tyndskid har de bedste og flotteste grøntsager man kan tænke sig, og der er rift om at få eneforhandlingen. Der bliver nogen overraskelse, da fidusen afsløres. Emma synes nu, det kunne være sjovt at cykle derud, hvor kragerne vender, men mor har altid så travlt, heldigvis kommer der en efterårsferie. Bøgerne er gennemillustrerede med udtryksfulde farvelagte tegninger, der sammen med teksten danner nogle rigtig gode og sjove historier. Sproget er velformuleret og læsepædagogisk veltilrettelagt, layoutet er imødekommende og teksterne er opsat i overskuelige afsnit med en god typografi. Bogudstyret er af højeste kvalitet

Sammenligning

Kan sammenlignes med titlerne i Os fra Blomsterkvarteret af Dy Plambeck & Charlotte Pardi, som dog er lidt sværere at læse. Kan ligeledes sammenlignes med titlerne i serien Frøken Ignora i vandtårnet af Katrine Marie Guldager

Samlet konklusion

Supergode bøger

Lektør: Boy Olesen

Dansk for Sprogører 2 - anmeldelse i lærernes fagblad "Folkeskolen"

”Dansk for sprogører 2” sigter bredt mod begynder-, special- og tosprogsundervisning og er emneopdelt i nære ting og fænomener, som eleven kommer ud for i sin dagligdag. Under hvert emne er der en række skriftlige opgaver, som eleven skal løse. Øvelserne sigter især på at opbygge et relevant ordforråd og er illustreret med mange farvelagte tegninger. Overskrifter og instruktioner er tydeliggjort med baggrundsfarve. Inden for hvert emne findes vekslende opgavetyper over seks sider.

Det er nemt at se, hvad meningen med opgaverne er, og de virker relevante for de tosprogede elever. Desuden er der masser af hjælp til forståelse af sproget. Det vil være let for læreren at supplere med gennemgange af stoffet eller små samtaler med de enkelte elever. For eleverne vil de fleste opgaver være lige til at gå til, og der er gjort meget ud af layout og af tegningernes appel. Disse er dog ikke alle entydige. En grøft er tegnet, så man kan se, hvad det er, når ordet står ved siden af. Men tegningen alene kunne lige så godt være en udgravning, en dal eller noget andet.

Når det gælder indskolingen, er jeg i tvivl om egnetheden af materialet. Hvis børnene allerede har ordforrådet integreret, så ville de nyde godt af nye udfordringer som en gennemgående handling eller humor i ord og tegninger – hvilket ville give et problem i forhold til indvandrerbørnenes forståelse.

Hæftet anbefales til klasser med stor overvægt af nytilkomne indvandrere, til tosprogsundervisning og til visse former for specialundervisning.

Børnene fra Østlandet 1-5. Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Børnene fra Østlandet 1-5.
Forfatter: Lise J. Qvistgaard.
Illustrator: Keld Petersen
Lix: 9-10
Lettal: 15-18

Anvendelse/målgruppe/niveau:

Velegnet som selvlæsning for såvel piger som drenge fra ca. 2. kl. altså fra ca. 7-8 år.

Beskrivelse

En serie velskrevne og spændende bøger, der i sit layout og bogudstyr og i sin sproglige tilrettelæggelse virker attraktiv for målgruppen. Sproget er formuleret i forholdsvis korte sætninger uden brug af for vanskelige ord. Bogens farvelagte illustrationer er udtryksfulde og en væsentlig del af historien.  Bogens gennemgående personer søskendeparret Teo og Tara skilles fra hinanden, da den onde hersker Zoran tager Tara med til Østlandet. Teo er i fare og må væk, men samtidig vil han ud for at finde Tora. Zorans folk er efter Teo, da de ved at han er kommet til Østlandet. Teo bliver gode venner med griflen Rex, og beslutter sig for at ville dræbe Zoran. De to søskende finder ud af at deres mor stadig er i live efter i flere år at have været Zorans fange. Kykloper, onde soldater og en stærk smed, der en gang har boet i Østlandet, er andre karakterer i historien, der alt i alt viser kampen mellem det gode og det onde.

Sammenligning

Bøgerne kan sammenlignes med fantasyserien af Jørn Jensen, Spejlslottet, og der er mange associationer til Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren.

Samlet konklusion

En rigtig god og spændende historie, der vil få mange læsere.

"Mig og Messi" Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Nordstrøm, Christina: Mig og Messi / forfatter Christina Nordstrøm ; illustrator. Keld Petersen. - Elysion. - 44 sider. - (Solo serien. Gul ; 4). - Let 18.
- Lix 08

Anvendelse/målgruppe/niveau

En let, lille bog, som er tiltænk1 børn/unge i 12-14 års alderen, men nok mere velegnet for målgruppen af 10-12-årige, da både sproget, tonen og iilustrationerne mest tilnærmer sig denne gruppe. De problemer, som bogen omhandler, er imidlertid relevante for begge aldersgrupper.

Beskrivelse

Arne har det svært med sig selv, han er dårlig til fodbold, han bliver drillet og hans far sidder i kørestol. Selv hans fodboldstøvler er helt forkerte. Ingen ting går rigtigt Arnes vej lige indtil en mystisk - og måske ikke helt virkelig - pige dukker op og giver Arne mere mod på tilværelsen. Eller er det slet ikke fantasipigen, men de gamle fodboldstøvler, der er magiske? I hvert fald forandrer Arnes tilværelse sig pludselig meget hurtigt til det bedre. Selv fodbold bliver han skrap til. De meget enkle stregtegninger tilføjer ikke historien nye lag.

Sammenligning

Tematisk minder fortællingen her temmelig meget om Ulf Starks uforlignelige: Min ven Percys magiske gymnastiksko, selvom sammenligningen i øvrigt ikke er rimelig, hverken hvad angår stil, form, kvalitet eller formal.

Samlet konklusion

Fortællingen tager et absolut relevant tema op, nemlig generel mistrivsel hos en dreng, der slet ikke synes, at han er udstyret med de egenskaber eller sociale baggrund, som han kunne ønske sig. Alligevel får han - sikkert ikke helt realistisk - med en håndevending og lidt fantasi skudt sig selv ind i en ny bane, hvor livet ser ud til at lykkes. Nok en lidt problematisk morale, hvis man selv er usikker på livet.

Jesper Holtoug

"Kan det nu passe?" 1-3. Lektørudtalelse fra bibliotekerne

Kan det nu passe?

Anvendelse/målgruppe/niveau:

Til børn fra 8 til 12 år. LET-tal mellem 13 og 15. Bøgerne kan læses fra 8 år, men man skal være noget ældre for at besvare spørgsmålene. Kan bruges som frilæsning eller som quizbog de sidste 10 minutter i natur/tekniktimen.

Beskrivelse:
Tre bøger som hver indeholder en quiz om 11 dyr. Det er alle mulige forskellige pattedyr, fugle, fisk, padder og insekter. Det er både danske og udenlandske dyr. Dyrene præsenteres på hver sin side med en farvet tegning og herunder ni udsagn skrevet under hinanden. Men passer alle udsagn? Nej man skal finde de fire forkerte udsagn. På bagsiden af opslaget finder man de rigtige svar og en forklaring på de forkerte udsagn. Svære ord i teksten er markeret med grønt. Forrest i bogen er en side med tegninger til disse ord.

Sammenligning:
Forlaget Elysion har tidligere udgivet fem små bøger Læs og gæt gåder for de 5 til 7 årige. Disse nye bøger er i samme størrelse og minder om de tidligere i layoutet. Det er også samme forfatter. Kan det nu passe? er en del sværere end Læs og gæt gåder og henvender sig derfor til ældre børn.

Samlet konklusion:
Det er nogle rigtig gode, underholdende og lærerige små quizzer, som vil kunne anvendes fra 3. til 6. klasse.

Lektør: Inge Lykke

Soloserien "Lampens ånd"- lektørudtalelse fra bibliotekerne.

Lampens ånd

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Bogen henvender sig til børn i indskolingen, samt svage læsere i fjerde klasse. Den kan bruges til træning af indholdslæsning, som en del af et arbejde med fantastiske fortællinger eller som fritidslæsning.

Beskrivelse:
En udgivelse i forlagets Solo serien, der består af afsluttede og let-læste historier. Hovedpersonen, Mahib, bliver faget i en hule under en sandstorm. I et forsøg på at grave sig ud finder han en lampe, der indeholder en djin. Det giver tre ønsker, sådan er reglen, men Mahib må være snedig for at overleve mødet med ånden. Det kan være farligt at følge sin grådige indskydelse, bliver læseren advaret om i denne fortælling, der ligner noget fra 1001 nats eventyr. Teksten er sat med store læsevenlige typer, dobbelt linjeafstand og er ledsaget af en række farveillustrationer. De er velegnede til arbejdet før og efter læsningen. Historien er så enkel at den unge læser bør kunne holde overblikket, selvom der bruges ressourcer til afkodningen. Forsiden skal nok trække læsere til.

Sammenligning:
Tanken falder helt naturligt på historien om Aladdin, men der er ret stor forskel. Måske kunne det være en ide, at sammenligne djinen her med Disney udgaven.

Samlet konklusion:
En velegnet og underholdende fortælling der passer godt til målgruppen.

Lektør: Mads Overmark

Soloserien "En farlig fugl"- lektørudtalelse fra bibliotekerne.

En farlig fugl

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Bogen henvender sig til og kan læses af børn i indskolingsklasserne, 6-9 år. Den er udgivet i en ny serie Solo serien fra forlaget Elysion

Beskrivelse:
Forfatteren er kendt af målgruppen fra flere forskellige letlæsningsbøger. Denne er en lille krimi. De to kammerater Lasse og Bo er på fugletur i parken. Lasse er interesseret i rovfugle og viser Bo en musvågerede. Bo er ikke interesseret og går videre. Mens Lasse observerer fuglene, hører og ser han en mand, der flygter fra politiet. Han har både en pistol og en pose i hånden. Manden er på vej hen mod Bo. Lasse udtænker en snedig plan, så manden ikke vil kunne nå hen til Bo og muligvis fange ham. Han tirrer musvågerne, der har unger i reden. Hannen går til angreb, og Lasse når at dukke/gemme sig, så fuglen angriber manden i stedet. Den episode, hvor Lasse får Bo forklaret, hvorfor fuglen reagerede, som den gjorde, vækker Bos nysgerrighed for fugle og deres adfærd. Teksten er sat i små, overskuelige tekstblokke. Illustrationerne er enkle og understøtter meget udmærket indholdet

Sammenligning:
Der er efterhånden udkommet en del krimier, som er let læste, bl.a. serien Let-krimi og Orla-bøgerne, som samme forfatter har skrevet

Samlet konklusion:
Denne letlæste lille, ikke specielt uhyggelige krimi er en sammenhængende fortælling med en god pointe. Den egner sig til målgruppen både i form - bl.a. spændingskurve - og indhold

Lektør: Vibeke Axelsen

Giga Gys 9-16 - lektøranmeldelse fra bibliotekerne

Giga Gys 9-16

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Læsere i 2. og starten af 3. klasse (8-9 år) får her endnu 4 titler i serien Giga gys fra Elysion til læsetræningen. Keld Petersens illustrationer - herunder forsiderne, skal nok fange målgruppens interesse

Beskrivelse:
I Den ubudne gæst vil Sine ikke rydde op eller spise fisk. Da hun ser et par lysende gule øjne i skabet, smækker hun lågen i. Det viser sig at være naboens kat, der har skræmt hende. I Ånden i glasset er Jakob og Eva på tur med skolen. Pigerne og drengene bliver enige om at lege "Ånden i glasset" De får Jakobs storebror Liam med. Liam har aftalt med vennen Bo, at de vil skræmme Jakob, Eva og resten af gruppen. Forbandelsen foregår i Afrika, hvor Peter er sammen med sine forældre, der skal bygge en ny skole i en landsby. Heksedoktoren er imod, og kaster en forbandelse på Peter. Mod slutningen opdager Jengo, en hjælper, hvad der er sket, og han besejrer heksedoktoren og får hævet forbandelsen. Det gemmer sig i mørket har ligheder med Rottefængeren fra Hameln, idet Nanna efter forfølgelsen af rotter får dem lokket væk med musik. Sprogligt ligger læsbarheden mellem lix 14 og 16. Illustrationerne udbygger uhyggen

Sammenligning:
Bæstet (09/14), Mareridt (10/26) og 13 betyder uheld (11/17) er andre gode gys for målgruppen

Samlet konklusion:
4 gyserhistorier af svingende grad af gys for målgruppen af gyserhungrende i børnebiblioteket og på skolernes læringscentre

Lektør: Karsten Boll

"Krimiserien 1-4" lektørudtalelse fra bibliotekerne

Lektørudtalelser Krimiserien

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Krimi serien består af fire letlæsningsbøger til lystlæsning og læsetræning specielt for drenge fra 2. klasse (7 år)

Beskrivelse:
De to drenge Verner og Viggo er hovedpersoner i en ny krimiserie. I Højt spil har der været indbrud i Verners hjem og hans spil til x-box er væk. Børnene ser en skummel mand sælge spil i forretningen og følger efter ham til havnen. I Dronningens smykker bliver den venlige gamle nabo bestjålet. Det viser sig overraskende, at den gamle mand selv er tyv. I Højeste gear bliver Viggos cykel stjålet, og selvfølgelig optager de to drenge selv forfølgelsen af tyvene. I Hold snuden i sporet! er der smarte lommetyve på spil og Verner og Viggo får stjålet deres punge. I alle sagerne bliver politiet involveret, men drengene står for selve opklaringen. Historierne er spændende, skrevet med humor, og slutningerne er ikke forudsigelige. Bøgerne har åben sats og er gennemillustreret med tegneserielignende illustrationer, som kan støtte og fornøje begynderlæseren, især drenge. Forfatteren har bl.a. skrevet "Orla-bøgerne"

Sammenligning:
Der findes lignende krimier, fx Dingo. Detektiv. En pendant til pigerne er serien om Seje Selma. Bøgerne lægger op til senere læsning af de populære bøger i serien En sag for Kwiatkowski eller rækken om Jack Stump

Samlet konklusion:
Hvis man er begynderlæser, dreng og gerne vil læse krimier, er denne serie om Verner og Viggos spændende og mystiske oplever et godt valg
   
Lektør: Kirsten Thorning Thagaard

En farlig opgave / På sporet af Den Grå Safir / Opgør med Hela / En hule fuld af drager - anmeldelse i lærernes fagblad "Folkeskolen"

En farlig opgave / På sporet af Den Grå Safir / Opgør med Hela / En hule fuld af drager
Af: Anne Katrine Rask
Letlæste bøger, hvor hovedpersonens indre udvikling også tilbyder voksenlæseren en interessant oplevelse.

Den blå drage beder pigen Lana om hjælp. Heksen Hela har stjålet Den Grå Safir, og Lana skal hjælpe den blå drage med at finde safiren igen. For kun et barn kan finde safiren. Og uden safiren vil alle drager miste deres magiske kraft og dø.

Lana har en frist på syv dage. Så på side to flyver hun med dragen ud for at finde heksen og safiren og stjæle den tilbage igen. De drager rundt til forskellige steder i verden, hvor Lana skal bestå prøver og klare opgaver for at hjælpe den blå drage.

Men det, der gør indtryk, er ikke prøverne. Det er ikke den ydre udvikling. Det er derimod den indre udvikling hos Lana. For den blå drage gør også noget ved hende.

Flere steder optræder dragesang som noget, der nærmest skaber en meditativ stilhed og et meditativt nærvær i Lana.

Dragen fungerer på en særlig måde nærmest som en art meditationsmester, der bringer Lana ind i meditative tilstande både kropsligt, sanseligt og bevidsthedsmæssigt. Det sker især, når Lana har brug for at samle sig og fokusere og finde sin egen visdom frem.

Børnelæseren vil sikkert ikke få øje på dette. Men for mig som voksenlæser er det et særligt og interessant træk ved teksten.  

Teksten er letlæst (lix 9, lettal 16-18) med korte sætninger, men med meget varieret sætningsbygning. Alle bøgerne er illustreret med enkle tegninger af Keld Petersen. Det interessante, som driver fortællingen frem, er kampen for at finde Den Grå Safir. Og de ændringer, der sker inden i Lana, når den blå drage bringer hende i nye og anderledes tilstande.

Seje Selma 1-10 - lektørudtalelse fra bibliotekerne

Lektørudtalelse
Anvendelse/målgruppe/niveau
Bøgerne er velegnet til selvlæsning fra ca. 1. klasse altså fra ca. 7 år
Beskrivelse
Man kommer til at holde af Seje Selma, hun kan det hele, hun er handlekraftig, stærk og hun har et godt hjerte. Pigen der ikke kan få sin kat ned fra et træ, får hjælp af Selma, og da der går ild i Maries hus, er det Selma der finder Marie, indbrudstyven der vil ind i Trines hus fortryder sikkert mange gange, at Selma ser sig gal på ham, og Trine glemmer aldrig, da Selma reddede hende efter at været faldet i vandet på en kanotur. Selma finder også hunden Bisse, der er blevet væk. Historierne udtrykkes i et tæt samspil mellem illustrationer og tekst. Sproget er formuleret uden brug af svære ord og i korte sætninger, og de farvelagte tegninger er rigtig gode og meget udtryksfulde. Bøgerne er meget indbydende med lækkert bogudstyr. Slutteligt i alle bøgerne er der en side, "Kan du huske det, du har læst"? med 5 spørgsmål til historiens indhold
Sammenligning
Ninja Niller-bøgerne af Rune Fleischer og bøgerne om Tora, hvor den første var Tora og bjørnen af Kirsten Ahlburg omhandler også en hovedperson, der har mod og er handlekraftig som Selma
Samlet konklusion
Rigtig gode bøger, der helt sikkert vil få mange læsere. Det er nemt at identificere sig med bøgernes temaer, og hvem har ikke lyst til at være i besiddelse af Selmas egenskaber?
Lektør: Boy Olesen

Den Grå Safir 1-4 - lektørudtalelse fra bibliotekerne

Anvendelse/målgruppe/niveau
Letlæsningsserien Den Grå Safir med fire fantasy-bøger til drenge og piger i 2. klasse (fra 8-10 år). Bogen kan bruges til lystlæsning og læsetræning til børn, der kan overskue at læse en lidt længere bog

Beskrivelse
Pigen Lana er udvalgt til at hjælpe den blå drage Rito med at finde ædelstenen Den Grå Safir, så alle verdens drager ikke dør. Safiren er stjålet af den onde heks Hela. Lana får hjælp af kattemanden Felix. Da det endelig lykkes Lana at besejre heksen, viser det sig, at safiren er gemt i en bæk med en ond ånd. Heldigvis når Rito og Lana tilbage til dragehulen lige i rette tid, så dragerne ikke dør. Historien er godt og spændende fortalt. Bøgerne er delt op i kapitler og er gennemillustreret med stemningsskabende tegninger, der støtter læsningen. Derudover begynder de sidste tre bøger med et resume. Der er gjort meget ud af bøgernes layout, idet overskrifter og forsider har vikingelignende ornamenter, som passer godt til genren. Bøgerne skal læses i rækkefølge. Forfatteren er debutant

Sammenligning
Bøgerne kan godt sammenlignes med serien Troldmandens flyvefedt, som også handler om kampen mellem det gode og det onde. Den foreliggende letlæsningsserie er dog uden den sorte humor, som præger den anden serie
Samlet konklusion
En spændende fantasyhistorie i fire indbydende bøger, som på fin måde introducerer genren for begynderlæserne
Lektør: Kirsten Thorning Thagaard

Solo Serien "Anton og Aksel under jorden." Lektørudtalelse fra bibliotekerne.

Aksel og Anton under jorden (2012) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Letlæst krimi til 1.-2. klasses læsetræning. Forsiden skal nok fange elevernes interese

Beskrivelse
Keld Petersens tegnestil, der minder om Jesper Tom-Petersens fanger fint de situationer, som Aksel og Anton kommer i, da de går på opdagelse i skolens kældergange og skakter, og der opdager udbyttet fra et røveri dagen i forvejen. De to drenge fanger med hjælp af pedellen de to røvere. Ligeledes rammer illustrator fint de to drenges typer - den ene er nysgerrig med gå-på-mod og den anden den forsigtige. En lille krimi for de første læsere uden det bliver alt for uhyggeligt med sproget tilpasset aldersgruppen (lix 10 - let 15)

Sammenligning
Der er mange gode begynderlæsningsbøger med krimi som tema fx Malte og Simon i knibe m.fl. af Jim Højberg (06/34), der er en anelse lettere rent sprogligt

Samlet konklusion
En udmærket begynder-krimi, som nok er lidt uhyggelig uden at skræmme sarte sjæle væk. Anbefales til børnebiblioteker og læringscentre/skolebiblioter

Lektør: Karsten Boll

Hvad kan det være 1-5 - lektørudtalelse fra bibliotekerne

Anvendelse/målgruppe/niveau

De fem letlæsningsbøger henvender sig til begynderlæserne i slutningen af 1. klasse (7 år) og kan anvendes til læsetræning, frilæsning og makkerlæsning.

Beskrivelse

Alle fem bøger er bygget ens op med 9 gåder. I begyndelsen af bøgerne findes en billedordbog med svære ord fra bogen. Disse ord er i gådeteksterne markeret med blå typer, så læseren kan vende tilbage til billedordbogen for at få støtte til læsningen. Herefter følger en gådetekst på højre side og et svar på gåden på næste side. Svaret suppleres af en tegning og en faktatekst, der uddyber svaret på gåden. Bøgerne har sjove og indbydende forsider og illustrationer i farver.
Emnerne spænder fra dyr til eventyrlige personer og ting som skjold og dolk – alle kendte af målgruppen.

Sammenligning

Forfatteren har lavet flere gådebøger, bl. a. letlæsningsserien på fem bøger Læs og gæt gåder, 2010, som er lidt lettere end denne.

Samlet konklusion

Mange børn elsker gåder. I disse indbydende gådebøger, som kan læses af begynderlæserne, forenes gådelæsning på genial vis med faktaviden.

Lektør
Kirsten Thorning Thagaard

Giga Gys 1-8 - anmeldelse i lærernes fagblad "Folkeskolen"

Giga gys 1-8
Materialetype: Bog
Forfatter: Mikkel Messer, Christina Muhs Nielsen
Elysion

Anmeldt af: Anne Katrine Rask
En serie gys for sarte sjæle, skriver forlaget. Men jeg advarer: Ikke alt for sarte. Bøgerne er for de seks-otteårige nye læsere, og nogle af dem kommer til at sidde helt ude på kanten af stolen.
Flere af de otte historier er virkelig uhyggelige, andre er bare spændende. Her kommer mine tre favoritter: I "Besat" samler Tilde en uhyggelig dukke op på vej hjem fra skole og indlemmer den i dukkesamlingen. Dukken er levende og vækker alle de andre dukker til live. I ondskab jagter de hende og bryder ind i det klædeskab, hvor hun har søgt tilflugt.
I "Myrekryb" angriber kæmpemyrer en pige. På næstsidste side opdager vi heldigvis, at det bare er en drøm. Lettelsen forsvinder, når øjet møder allersidste sides illustration, hvor pigens groteske myreansigt stirrer tilbage fra spejlet.
Hvis man kender filmen "Terkel i knibe" fra 2004, er forventningerne stemt allerede fra omslaget af "Dødens tur". Omslaget viser næsten en kopi af den alleruhyggeligste scene fra filmen, hvor Terkel jages af den onde, øksebevæbnede vikar Gunnar Bjerre, der har inviteret klassen til at overnatte i en øde skov. Så læseren er klar til at vente sig det værste for spejderne på "Dødens tur" med den rare spejderleder .
Sproget er enkelt og letlæseligt, illustrationerne dragende, og de gyselige handlinger skal nok få mange hænder til at gribe efter bøgerne.

Giga Gys 1-8 - lektøranmeldelse fra bibliotekerne

Der er kommet en meget fin lektøranmeldelse på Giga Gys 1-8:


Messer, Mikkel og Christina Muhs Nielsen
Giga Gys 1-8 (2011) - BOG

Anvendelse/målgruppe/niveau
Begynderlæsningsbøger med gys som tema til den første læsetræning/selvlæsning fra 6-7 år (1. klasse).

Forsidernes iøjnefaldende illustrationer skal nok fange målgruppens interesse

Beskrivelse

Alle fire titler handler om gys.
Skyggernes nat om angsten for de billeder, skygger kan danne - meget troværdigt og realistisk beskrevet. Besat handler om en dukke, der findes af Tilde, som tager den med hjem. Dukken tillægges uhyggelige egenskaber, så den får alle Tildes dukker til at forfølge hende. Hun reddes af veninden Trine. Besøg fra Jordens indre er historien om to børn, der tager et ukendt væsen med hjem trods faderens udsagn om, at dyr hører hjemme i zoo. Væsenet vokser hurtigt og er ved at tage magten fra børnene. Kun med faderens hjælp fanges det. Dødens tur handler om, hvordan man kan skifte personlighed ved at spise noget giftigt. Det sker for den voksne spejderleder, der spiser en giftig svamp og efterfølgende forfølger nogle af børnene på spejderturen.

Sprogligt fint gennemarbejdet (lix 5 og 6) - lettal 15-16.
Keld Petersens illustrationer understøtter og udvider fint indholdet

Sammenligning
Rigtigt gode gys til 6-7 års alderen, mere "gysende" end jeg tidligere har set i fx Viggo Vampyr-bøgerne eller andre tilsvarende titler, der kun strejfer gyset

Samlet konklusion
Oplagt anskaffelse, hvis man har gyserlæsere allerede fra 1. klasse (6-7 år)

Lektør: Karsten Boll

Giga Gys 1-8 - anmeldelse fra "Forbrugermania.dk"

"Giga Gys" 1-8 er blevet anmeldt på forbrugersitet "Forbrugermania.dk."
Læs anmeldelsen herunder:

Se anmeldelse

Læs og Gæt Gåder 1-5

Se anmeldelse af "Læs og Gæt Gåder 1-5 "af Keld Petersen i fagbladet "Folkeskolen":

Se anmeldelse

"Læs og skriv kreativt" 1-3

"Læs og skriv kreativt" 1-3 af Per Bertelsen er blevet anmeldt i fagbladet "Folkeskolen."
Se anmeldelsen herunder:

Se anmeldelse

Forrygende fortællinger 1-8 - anmeldelse i lærernes fagblad "Folkeskolen"

Verdens største tommeltot / Kaptajn Tyggegummi / Det flyvende skateboard / Den nye opfindelse 1+2 / Brev til Afrika / Fisketuren / Slangen i lokummet
Materialetype: Bog med cd
32 sider
Forfatter: Per Bertelsen

Anmeldt af: Tove Kettner Heiberg
Otte muntre og fantastiske fortællinger, hvor børn oplever at være hovedpersoner i et drømmeunivers, hvor de kan rejse til Afrika i et brev, flyve med en tyggegummiballon, blive verdensmester i skateboard, stå på vandski på et par åkandeblade efter en stor laks og trylle ting frem og tilbage.
"Slangen i lokummet" er en lidt mere realistisk fortælling om, hvordan morfar mødte mormor under en tur til Afrika. "Verdens største tommeltot" handler om Lea og hendes nye mobiltelefon. Et overdrevent sms-forbrug fører til, at hendes tommeltot vokser til gigantiske dimensioner, hvad der er temmelig upraktisk, men heldigvis findes der en klinik for alt for store kropsdele.
Fortællingerne er velskrevne og morsomme, men ikke helt lette. Lix-tallet er mellem 14 og 16. Desværre er der trykt på ret tyndt papir, så tekst og tegninger fra foregående side lige anes på den følgende side. Det er ikke så galt, at bøgerne er uanvendelige, men det kan genere specialundervisningseleven, der er en af målgrupperne.
Der er farveillustrationer på alle opslag, og de passer godt til teksten.
Til bøgerne er udarbejdet opgaver og facitliste, som printes ud fra en cd-rom. Opgaverne går på aktiviteter før, under og efter læsningen. Der arbejdes med både læseforståelse, meddigtning, rim, sammensatte ord, ordforklaringer og puslehistorier.
Der lægges op til både mundtligt og skriftligt arbejde, og det anbefales, at elever arbejder parvis.
Materialet anbefales til frilæsning i 2. og 3. klasse og til specialundervisning.

Forlaget Elysion  -  Sydbanevej 7  -  6640 Lunderskov  -  Tlf.: 59 51 71 82  -  E-mail: elysion@elysion.dk  -  CVR-nummer: 87253414